18.1 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Narod, ki pozabi na svojo preteklost, nima prihodnosti

Piše: Rodoljub.si

Slovenija bo letos praznovala 31. Obletnico svoje samostojnosti in osamosvojitve od propadlega eksperimenta, imenovanega Jugoslavija. Te dni pa obeležujemo malo manj znano ampak kljub temu prav tako pomembno obletnico bitke pri Sisku, v kateri je Evropa izbojevala veliko zmago proti islamu 22. junija leta 1593.

Šlo je za pomembno zmago nad Turki in islamom, v kateri so se izkazali tudi slovenski bojevniki iz Kranjske, Koroške in Štajerske. Zmagoslavno vojsko je vodil Andrej Turjaški iz plemiške rodbine Auersperg, ki si je prislužil ime Kranjski Ahil. Odločilno vlogo v bitki pa je imela tudi kranjska konjenica na čelu z Adamom Ravbarjem iz plemiške družine Rauber.

V 398. letih med zmago nad Turki in slovensko zmago nad komunizmom, se je zvrstilo več drugih vojn, v katerih so se Slovenci hrabro borili, kot tudi več pomembnih zgodovinskih dogodkov. Vendar pa se zdi, da se je slovenski narod iz svoje zgodovine kaj malo naučil. V današnji dobi seveda pozabljamo, da se zgodovina rada ponavlja in da je tudi učiteljica.

Kljub temu pa danes, ne le, da ne upoštevamo zgodovine, temveč očitno marsikdo ne upošteva niti dogodkov, ki se vrstijo v drugih delih Evrope pred našimi očmi. Kljub trpljenju in opustošenju, ki so jih povzročili Turki, danes v naši prestolnici stoji mošeja. So bile slovenske in druge evropske žrtve v stoletjih bojev proti islamu zaman? Ni se nam treba ozirati v preteklost, če želimo razumeti grožnjo islamizacije. Lahko se ozremo le po zahodnoevropskih državah, kjer priseljenci vsakodnevno terorizirajo avtohtono prebivalstvo.

Več preberite TUKAJ

Sorodne vsebine