Umrla kegljačica in nosilka zlate medalje Silvana Belcijan

Vrhunec je dosegla leta 2004 z zlato medaljo. (foto/vir: Kegljaška zveza Slovenije) Vrhunec je dosegla leta 2004 z zlato medaljo. (foto/vir: Kegljaška zveza Slovenije)

Po dolgotrajni bolezni nas je zapustila dolgoletna članica državne reprezentence in nosilka zlatih medalj s svetovnih prvenstev Silvana Belcijan, je sporočila Kegljaška zveza Slovenije.

 

V svoji mladosti je najprej tekmovala za sindikalni kegljaški klub Tekstil, nato za Slovan in KK Ljubljana, kasneje pa v KK Triglav Kranj. Med leti 2000 in 2005 je igrala tudi za slovensko žensko kegljaško reprezentanco. Kot piše Stane Kandunc na spletnem portalu Svet24, je svoj reprezentančni krstdoživela leta 2000 v poljskem Poznanju. Kjer je veliko pripomogla, da je ženska ekipa osvojila naslov svetovnih podprvakinj. »Sledilo je SP v Osijeku, kjer je tudi dosegla lepe rezultate. Vrhunec je dosegla leta 2004 v Brašovu v Romuniji. To je bilo prvo prvenstvo po kegljaški revoluciji, ko so ženske namesto 100 metov prešle na 120 metov. In v disciplini ženskih klasičnih parov (takrat zadnjič na prvenstvih) sta se izvrstno ujeli z Biserko Petak. Na veliko presenečenje sta prišli do prvega mesta in s tem do naslova svetovnih prvakinj. Ob tem sta postavili tudi svetovni rekord, ki je zapisan v zgodovino. Svojo reprezentančno kariero je Silvana končala naslednje leto na SP v Novem Sadu.«

Kasneje je nadaljevala kariero za nekaj sezon v KK Adria Ankaran, nazadnje pa spet v Ljubljani. Zaradi bolezni je nato prenehala z aktivnim igranjem. Več let se je borila s hudo boleznijo, umrla pa je v sredo, 21. februarja.

nazaj na vrh