Skakalci s stopničkami v Vikersundu povabili v Planico

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Peter Prevc (foto: arhiv Demokracije) Peter Prevc (foto: arhiv Demokracije)

Slovenski skakalci Domen in Peter Prevc, Jernej Damjan in Tilen Bartol so danes na letalnici v Vikersundu na ekipni tekmi osvojili tretje mesto in potrdili dobro formo pred poleti prihodnji teden v Planici.

S 1567,3 točke so se prepričljive zmage veselili olimpijski prvak in svetovni prvaki v poletih Norvežani Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen in Robert Johansson. Ti so z rekordno prednostjo 265,6 točke ugnali Poljake, Slovenci so zaostali še 17,7 točke. Tandeju je v prvi seriji pristal pri 239,5 metra in s tem poskrbel za najdaljši skok na današnji tekmi.

Letalnica v Vikersundu je potrdila, da so Slovenci prav na največjih napravah vedno konkurenčni tekmecem. Razred zase so bili Norvežani, v prvi seriji pa so bili Slovenci prepričljivo drugi. Za Norvežani so sicer zaostajali za 100 točk, imeli pa 21 točk prednosti pred Poljsko in že več kot 120 točk pred Nemci in Avstrijci. S skokom dolgim 237,5 metra je že v prvi seriji izstopal Domen Prevc, Damjan z 207 metri, Bartol z 203 m in Peter Prevc z 210,5 metra pa so poskrbeli, da se je ekipa brez spodrsljaja prebila za Norvežane.

A nadaljevanje ni šlo po slovenskih notah. Domnu Prevcu se je popolnoma ponesrečil skok. Z vsega 132 metri je bil več kot 100 metrov krajši od svojega skoka v prvi seriji. Piotr Žyla, Stefan Kraft in Andreas Wellinger pa so poskrbeli, da je Slovenija zdrsnila celo na peto mesto. Glede na trenutno formo in prvo serijo je bilo jasno, da bodo Avstrijci in Nemci težko konkurirali Sloveniji, če varovanci Gorana Janusa ne bodo naredili še kakšne večje napake.

"Položaj je bil na zaletišču preveč pokončen in zato ni bilo vzmeta ven iz noge in preprosto mi je zmanjkala potrebna višina za prvi del leta. Morda sem si preveč želel tudi še kaj dodati prvemu poletu. A tega finalnega skoka se ne bi rad niti več spominjal. S trenerji smo se že pogovorili o njem in kako gremo naprej. Tretjega mesta sem sicer zelo vesel, čeprav tudi drugo mesto ni bilo daleč, predvsem s tega vidika, ker bi bili tam sigurno, če bi jaz naredil vsaj približno normalen skok," je svojo napako opisal Domen Prevc.

Slovenski načrti so se izšli. Jernej Damjan z 215 metri in in Tilen Bartol z 226 metri sta Slovenijo z minimalnim naskokom pred Poljsko vrnila na drugo mesto. Mesta so bila takorekoč razdeljena, vprašljiv je bil le dvoboj Petra Prevca in Kamila Stocha, ki je odločal o drugem mestu. Tokrat je bil prepričljivo boljši Poljak Stoch, ki je pristal pri 224 metrih in bil s tem devet metrov daljši od slovenskega šampiona.

"To so moje prve stopničke v svetovnem pokalu in zato nisem razočaran, ker nismo drugi, ampak tretji. Zelo sem vesel! Tisto izgubo, ki jo je Domen naredil v drugi seriji, potem ko je v prvi seriji skočil odlično, smo nadoknadili in prišli na stopničke. Mislim, da smo vsi zadovoljni. Moj finalni skok je bil posledica slabšega prvega, ko sem si res želel, da to popravim, da odpravim napake. V drugi seriji je bil skok res dober in tega sem zelo vesel. Domen se je sekiral, ko sem prišel v iztek, a sva ga z Jernejem hitro potolažila, potem pa ga je še Peter, ko smo stopili na stopničke in mislim, da mu zdaj ni več tako hudo," je po tekmi povedal Bartol.

Zadovoljen je bil tudi Janus: "Vsem fantom bi čestital. Vemo, kakšna je letalnica v Vikersundu, kjer je zelo težko priti čez hrbtišče in videli smo veliko ponesrečenih skokov. Stopničke so, to je to in smo veseli. Danes so grešili predvsem Nemci, glede na včerajšnje kvalifikacije, a na koncu bi bil maksimum drugo mesto. A nič ne de, tretje mesto je odlično! Vedelo se je, da so Norvežani dobri letalci, drugega kot da priznamo, da so ta trenutek najboljši, nam ne preostane."

Zmagovalec novoletne turneje Stoch je z uspešnim zadnjim skokom obdržal rudi vodstvo v skupnem seštevku skandinavske turneje Raw-Air. Z 2165 točkami ima skoraj 56 točk naskoka pred Norvežanom Robertom Johanssonom (2109,3) in je prvi kandidat, da v soboto dobi glavno nagrado v višini 60 000 evrov. Med Slovenci je najvišje Peter Prevc na 10. mestu (1780,6).

V nedeljo bo v Vikersundu še posamična tekma.

nazaj na vrh