Ruski Mark Zuckerberg, Pavel Durov, je odslej milijarder Izpostavljeno

  • Napisal  Forbes, NTV.ru, Wikipedia, L.D.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Postaven, pameten in očarljiv, pa še nesramno bogat povrhu. To je Rus Pavel Durov, ustanovitelj socialnega omrežja VKontakte in messenger aplikacije Telegram. Postaven, pameten in očarljiv, pa še nesramno bogat povrhu. To je Rus Pavel Durov, ustanovitelj socialnega omrežja VKontakte in messenger aplikacije Telegram. Vir: Ntv.ru

Revija Forbes je odločila, da je ustanovitelj ruskega socialnega omrežja »VKontakte« in menedžer aplikacije »Telegram« Pavel Durov odslej milijarder, saj ima po izračunih Forbsa pod palcem kar 1,7 milijarde dolarjev. V Rusijo se trenutno ne namerava vrniti.


Forbes: »Celo po najbolj skromnih ocenah Forbsa, je aplikacija Telegram težka več kot eno milijardo dolarjev, njegov ustanovitelj Pavel Durov, pa milijarder. Sicer pa je po predhodnih ocenah premoženje Pavla Durova vredno najmanj 1,7 milijarde dolarjev, možnosti nadaljnje rasti vrednosti pa še niso izčrpane.« Aprila 2017 je ruski Forbes uvrstil Pavla Durova v zadnjo vrstico rejtinga najbogatejših poslovnežev Rusije, in njegovo premoženje pri tem ocenil na 950 milijonov dolarjev. Postaven in očarljiv, pa še nesramno bogat povrhu. To je Rus Pavel Durov, ki je leta 2006 ustanovil socialno omrežje VKontakte, leta 2013 pa messenger aplikacijo Telegram. Pavel Durov, ki se ima za zakonitega državljana sveta, je bil rojen istega leta kot Mark Zuckerberg, natančneje 10. oktobra 1984 v Sankt Peterburgu v Rusiji, a je otroštvo preživljal v Torinu v Italiji, kjer je bil njegov oče nekaj let zaposlen. Osnovno šolo je Pavel končal v Italiji, nato pa se je leta 2001 vrnil v Rusijo in leta 2006 diplomiral na oddelku za filologijo Državne univerze Sankt Peterburg.


Družina


Pavel Drurov izhaja iz izobražene družine, njegov oče Valerij Semjonovič Durov, je doktor filoloških znanosti in avtor številnih znanstvenih člankov, ki je od leta 1992 vodil oddelek za klasično filologijo na filološki fakulteti Sanktpeterburške državne univerze. Njegova raziskovalna področja so zgodovina in literatura antičnega Rima ter latinščina. Pavlov brat, Nikolaj Durov, je matematik, doktor fizikalnih in matematičnih znanosti, večkratni zmagovalec ruskih in mednarodnih tekmovanj v matematiki in informatiki, dvakratni absolutni svetovni prvak v programiranju med študenti. Bil je tudi tehnični direktor v Pavlovem socialnem omrežju VKontakte od ustanovitve do sredine leta 2013. O mami Pavla Durova, Albini Aleksandrovni Durovi, ni razpoložljivih podatkov, Pavel Durov precej skrbno varuje tudi svoje zasebno življenje. Običajno se oblači v črno.


Varoval osebne podatke


VKontakte je največje socialno omrežje s sedežem v Evropi, ki ima več kot 460 milijonov registriranih, predvsem rusko govorečih, uporabnikov, in ga dolgo tudi vodil. 16. Aprila 2014 je Pavel Durov javno zavrnil zahtevo ruskih tajnih služb po izročitvi podatkov ukrajinskih protestnikov, tudi profila VKontakte opozicijskega Alekseja Navalnega ni hotel blokirati. Namesto tega je na stvojem profilu objavil, da so te zahteve nezakonite. 21. Aprila 2014 pa so Durova odstavili z mesta predsednik uprave VKontakte. Družba je nato trdila, da je to storila na podlagi njegovega pisma o odstopu, ki ga ni uspel preklicati, Durov pa je zatrdil, da so VKontakte prevzeli zavezniki Vladimirja Putina, ker ni hotel izročiti osebnih podatkov oseb, ki so bile VKontakte povezane s profilom ukrajinskega protestnega gibanja Euromaidan. Pavel Durov je nato zapustil Rusijo in se za zdaj nima namena vrniti, saj je »država trenutno nezdružljiva z internetnim poslom.«


Aplikacija Telegram


Sicer pa je Pavel Durov že pred tem, natančneje avgusta 2013, zagnal svojo novo socialno medijsko stvaritev, šifrirano aplikacijo »Telegram«, ki je na voljo v 13 jezikih. Decembra 2017 je Telegram dosegel številko 180 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov. Leta 2015 so se pojavili očitki, da Telegram množično uporabljajo člani Islamske države in se tako izogibajo nadzoru. Že novembra 2015 je Telegram objavil, da je blokiral 78 javnih kanalov, ki so jih uporabljali člani ISISa za širjenje teroristične propagande in masovno komunikacijo. Telegram je zagotovil, da bo blokiral kanale, povezane s terorizmom, vendar pa da ne bo spoštoval »politično motivirane cenzure«, ki bi temeljila na »lokalnih omejitvah svobode govora« in da bo »omogočal mirno izražanje alternativnih mnenj.« Uporaba Telegrama za propagando ISIS je sprožila razpravo o šifriranju, aplikacije za šifrirano sporočanje pa se soočajo z novim nadzorom.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.