Najboljši Slovenec na Pokalu Vitranc je bil danes Žan Kranjec, ki je bil peti Izpostavljeno

Žan Kranjec je bil danes peti. Žan Kranjec je bil danes peti. Vir: Twitter

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec veleslaloma za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev za 57. Pokal Vitranc v Kranjski Gori. Najboljši Slovenec Žan Kranjec je osvojil peto mesto, potem ko je bil po prvi vožnji na tretjem mestu. Kljub temu je to njegova najboljša uvrstitev na domači tekmi.

Hirscher, ki je vodil že po prvi vožnji, je na koncu drugouvrščenega Norvežana Henrika Kristoffersena premagal za 1,66 sekunde. Francoz Alexis Pinturault, ki si je po prvi vožnji delil tretje mesto s Kranjcem, je bil od Avstrijca počasnejši 2,51 sekunde.

Za zmagovalno trojico je na četrtem mestu končal Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen, 2,78 sekunde počasnejši od Hirscherja, Kranjčev zaostanek na petem mestu je znašal 3,44 sekunde.

Drugi Slovenec v finalu veleslaloma Štefan Hadalin je končal na 27. mestu z zaostankom 6,80 sekunde.

V prvi vožnji je nastopilo pet Slovencev, trije mlajši tekmovalci so pričakovano ostali brez finala, vitranški nastop pa jim pomeni pomembno tekmovalno šolo. Žan Grošelj in 17-letni debitant Borut Božič, ki sta imela startni številki 65 in 69, sta vpisala 41. (+7,62) in 42. mesto (+7,85) od 44 uvrščenih. Aljaž Dvornik prve vožnje ni končal. Na startu je bilo 70 tekmovalcev.

Statusa glavnega favorita ni zapravil Marcel Hirscher. Ta je na najboljši možni način proslavil 29. rojstni dan, ki ga je praznoval v petek.

Tekmovalec iz Annaberga je že v Kranjski Gori osvojil prvi letošnji mali kristalni globus, že petega veleslalomskega. Razlika pred prvim izzivalcem Kristoffersenom pred veleslalomskim finalom v Aareju znaša prevelikih 125 točk.

Avstrijec lahko v nedeljo doda še enega, petega slalomskega, saj je favorit za zmago tudi na slalomski tekmi. V primeru nove zmage pa bi si zagotovil tudi rekordni sedmi veliki kristalni globus, saj Kristoffersen, ki nastopa v tehničnih disciplinah, v skupnem seštevku zaostaja že 269 točk za avstrijskim šampionom.

Hirscher je osvojil svojo že 56. zmago v svetovnem pokalu, 27. veleslalomsko. Na moški večni lestvici je pred njim le sloviti Šved Ingemar Stenmark s skupno 86 zmagami, 46 veleslalomskimi.

Dvakratni olimpijski šampion v veleslalomu in kombinaciji Hirscher je z že četrto veleslalomsko zmago na Pokalu Vitranc vpisal redek dosežek. Postal je tretji smučar v zgodovini, ki je v istem koledarskem letu osvojil tako veleslalomski olimpijski naslov ter je nato zmagal na prvem poolimpijskem veleslalomu za svetovni pokal.

Pred njim sta ta dosežek vpisala Švicar Carlo Janka in Američan Ted Ligety. Janka leta 2010 kot olimpijski šampion iz Vancouvra v Garmischu, Ligety pa leta 2014 kot olimpijski šampion iz Sočija v Kranjski Gori. Ligety, ki je rekorder Kranjske Gore s šestimi zmagami, je tokrat odstopil v prvi vožnji.

Zelo dobro je nastopil prvi slovenski favorit 25-letni Kranjec, ki je zlasti zadovoljen s prvo vožnjo, v kateri si je tretje mesto delil s Pinturaultom. V finalu je želel nastopiti brez taktiziranja, a se mu popoln napad na prve slovenske moške stopničke v Kranjski Gori v več kot 16 letih ni v celoti posrečil.

Uroš Pavlovčič tako ostaja zadnji Slovenec na stopničkah na tekmah za Pokal Vitranc, ko je bil decembra 2001 tretji na veleslalomu.

S petim mestom pa si je Kranjec pridobil še eno mesto v seštevku discipline. Na finalno tekmo v Aereju bo šel kot šesti najboljši veleslalomist s skupno 227 točkami. Hirscher na prvem mestu jih ima 620.

Kranjec je prvi Slovenec član elitne sedmerice po več kot 22 letih. Nazadnje je bil del elitne sedmerice Jure Košir, ki je 16. januarja 1996 v Adelbodnu nastopil s štartno številko tri.

Za 25-letnim Ljubljančanom je najboljša sezona v karieri, v kateri je v Alta Badii s tretjim mestom na veleslalomu prvič okusil, kako je stati na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu. Doslej je bil na vitranški strmini najvišje 16., tako da je za kar 11 mest izboljšal svojo uvrstitev.

Na prva tri mesta prvega poolimpijskega veleslaloma so se uvrstili tekmovalci v identičnem vrstnem redu kot na olimpijskem veleslalomu, Hirscher prvi, Kristoffersen drugi in Pinturault tretji. S to razliko, da se je tokrat pred Kranjca, ki je bil v Pyeongchangu četrti, uvrstil Norvežan Nestvold-Haugen.

Prvi del vitranškega spektakla si je ogledalo v prvi vožnji 5000 ljubiteljev smučanja, v finalu pa še 2000 več. Med znanimi obrazi si je nastope najboljših veleslalomistov ogledala tudi Maja Makovec Brenčič, ministrica zadolžena za šolski in tudi športni resor, ki je osebno v ciljnem izteku čestitala Kranjcu.

V nedeljo bo v Kranjski Gori še slalom. Prva vožnja bo ob 9.30, druga pa ob 12.30.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.