Luka Božič do prvih stopničk v sezoni 2018

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Primorski slalomist je zasedel tretje mesto. Primorski slalomist je zasedel tretje mesto. Twitter

Kanuist Luka Božič je na odprtem prvenstvu Avstralije v slalomu na divjih vodah na olimpijski progi v Penrithu priveslal do prve uvrstitve na zmagovalni oder v letu 2018. Primorski slalomist je zasedel tretje mesto. V finalu kanuistov je bil Anže Berčič sedmi, Urša Kragelj pa je bila med kajakašicami deveta.

V močni konkurenci, v Avstraliji se te dni na novo sezono namreč pripravljajo številni asi slaloma na divjih vodah, je Božič svojo nalogo na uvodni tekmi sezone opravil z odliko in se uvrstil na tretje mesto. Zaostal je le za olimpijskim prvakom iz Ria Francozom Denisom Gargaudom Chanujem in olimpijskim podprvakom Slovakom Matejem Benušem. Za zmagovalcem je Božič zaostal za dve sekundi in pol, na progi pa je imel tudi dotik, ki mu je prinesel kazen dodatnih dveh sekund. Brez dotika bi bil drugi.

V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki je bil prav tako hiter na progi. Imel je drugi najboljši čas finala, hitrejši je bil le Gargaud Chanut, za stotinko počasnejši pa je bil Božič, a so Berčiča višje uvrstitve stale kazenske sekunde. Ob hitrem veslanju je namreč naredil tri dotike, kar je pomenilo pribitek šestih kazenskih sekund. To ga je na koncu uvrstilo na sedmo mesto.

Dobro je v polfinalu veslala kajakašica Urša Kragelj, ki je po prvi vožnji dneva zasedala prvo mesto. V finalu se ji popoln napad ni izšel. Zaradi velike napake je izgubila veliko dragocenega časa, tako da je tekmovanje v Avstraliji sklenila na devetem mestu. V polfinalu sta veslali še Eva Terčelj in Ajda Novak, a obe v tej fazi sklenili svoje nastope. Terčeljeva je bila s petimi dotiki na koncu 22., Ajda Novak pa s 54 kazenskimi sekundami 29. Zmage se je veselila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa še ena Avstralka Kate Eckhardt.

V nedeljo bodo na sporedu še trije slovenski nastopi. V polfinalu kajakašev bodo veslali Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše.

nazaj na vrh