Internet menda uporablja 54 odstotkov Zemljanov, skupno pa štirikrat več kot leta 2005

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Število uporabnikov svetovnega spleta se je od leta 2005 do letos povečalo za štirikrat na 4,1 milijarde, kaže poročilo Mednarodne telekomunikacijske zveze. Internet tako uporablja 54 odstotkov svetovne populacije, brez dostopa do njega pa je še vedno 3,6 milijarde Zemljanov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

 

Po ugotovitvah zveze 97 odstotkov svetovne populacije živi znotraj dosega mobilnega signala, 93 odstotkov pa jih ima tudi dostop do omrežja 3G ali omrežja s hitrejšo tehnologijo.

"Potrebujemo ciljno usmerjene napore za znižanje stroškov internetne povezave in inovativne pristope za zagotovitev povezljivosti v manj razvitih državah," je ob objavi poročila poudarila Doreen Bogdan-Martin, ki pri Mednarodni telekomunikacijski zvezi vodi enoto za razvoj telekomunikacij.

Opozorila je tudi, da se v afriški in azijsko-pacifiški regiji ter Afriki povečuje vrzel med spoloma uporabnikov spleta. To kaže na neenakomerno rast deleža uporabnikov pametnih telefonov po spolu.

Vrzel med spoloma se medtem najhitreje zmanjšuje v državah Skupnosti neodvisnih držav in v Evropi.

"Za povečanje uporabe interneta sicer ni dovolj, da zagotovimo tehnologijo. Ljudje potrebujejo tudi osnovne digitalne veščine," je še poudarila Bogdan-Martinova. V 40 od 84 držav, ki so zvezi posredovale podatke, je namreč več kot polovica prebivalstva brez osnovnih računalniških znanj.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.