Hamburg prvo nemško mesto s prepovedjo dizelskih vozil

foto: Martin Dieter / Wikipedia foto: Martin Dieter / Wikipedia

Hamburške oblasti so napovedale prepoved dizelskih avtomobilov na dveh večjih prometnicah, s čimer želi mesto izboljšati kakovost zraka. Pristaniško mesto je tako postalo prvo v Nemčiji, ki se je odločilo za takšen ukrep, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Kot so sporočili iz hamburške vlade, lahko napovedovano prepoved končno uveljavijo po odločitvi sodišča, ki je tovrstnim ukrepom prižgalo zeleno luč. Nemško sodišče je namreč konec februarja odločilo, da lokalne oblasti lahko prepovedo vožnjo dizelskih vozil v najbolj onesnaženih delih mest z namenom zmanjšati koncentracijo dušikovih oksidov v zraku.

Z 31. majem bo prepoved za starejše dizelske tovornjake veljala na 1,6 kilometra dolgi prometnici Stresemannstrasse v okrožju Altona. Ob tem bo prepoved za vozila, katerih motorji ne dosegajo standarda izpustov Euro-6, veljala še na 580 metrov dolgi cesti Max-Brauer-Allee.

Izjeme bodo veljale za lokalne prebivalce in tamkajšnje podjetnike ter za dostavna in reševalna vozila ter vozila za odvoz odpadkov, poroča AFP.

Februarska odločitev sodišča je v Nemčiji naletela na odpor prevoznikov, oblasti pa iščejo ukrepe, s katerimi bi v mestih izboljšali kakovost zraka brez implementacije tovrstnih prepovedi. Bojijo se namreč, da bi te preveč posegle v življenja prebivalcev in gospodarstva, hkrati pa močno zmanjšala vrednost starejših dizelskih goriv.

Prometni minister Andreas Scheuer je za časnik Augsburger Allgemeine pojasnil, da ima vlada pripravljene zelo konkretne ukrepe za doseganje čistejšega okolja brez omejevanja mobilnosti. Pri tem je omenil subvencije za električna vozila. Kot ga še povzema francoska tiskovna agencija, je lani v Nemčiji 66 mest preseglo omejitve onesnaženosti zraka, v Berlinu pa si želijo številko kar se da hitro zmanjšati na enomestno.

V Nemčiji sicer prodaja dizelskih goriv pada. Najnovejši podatki kažejo, da je prodaja novih avtomobilov aprila krepko zrasla, se pa ob aferi s prirejanjem podatkov o izpustih dizelskih motorjev manj ljudi odloča za nakup avtomobila z dizelskim motorjem. Takšnih vozil je bilo aprila registriranih okoli 105.000, kar je 12,5 odstotka manj kot aprila lani.

nazaj na vrh