Francija drugič v zgodovini svetovni nogometni prvak

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Didier Deschamps - pred 20 leti je bil reprezentant, tokrat pa selektor francoske ekipe. (foto:  Wikipedia) Didier Deschamps - pred 20 leti je bil reprezentant, tokrat pa selektor francoske ekipe. (foto: Wikipedia)

V finalu svetovnega nogometnega prvenstva je Francija v Moskvi s 4:2 (2:1) premagala Hrvaško. To je zanjo drugi naslov, Hrvaška pa je že samo z uvrstitvijo v finale dosegla svoj največji uspeh v zgodovini.

 

V finalu, ki je postregel z velikim številom golov, je Hrvaško zapustila sreča. Prva dva gola je prejela po spletu nesrečnih dogodkov, to pa je bila le voda na mlin Francozov, ki so tako prišli do svoje igre protinapadov, iz katerih so dosegli dva gola, s tem pa bržkone zapečatili usodo slovenskih južnih sosedov. Ti se sicer tudi po visokem zaostanku niso dali, znižali so izid, a zmage trikolorov vendarle niso ogrozili.

Didier Deschamps je tako po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju postal tretji človek, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot igralec in selektor.

Hrvatje so pred dvajsetimi leti osvojili tretje mesto, tokrat pa drugo. Ker so kar trikrat igrali podaljške, Francozi pa niti enkrat, so bili bolj iztrošeni, se je to poznalo v njihovi utrujenosti.

nazaj na vrh