Združena desnica predstavila program na področju infrastrukture, referendum o drugem tiru predlagajo na dan volitev

Združena desnica na današnji tiskovni konferenci. Združena desnica na današnji tiskovni konferenci. Veronika Savnik

Stranka Združena desnica je predstavila svoj program na področju infrastrukture. Mag Anton Štihec je poudaril, da sedanja oblast preveč denarja porabi za nove projekte, premalo pa za vzdrževanje obstoječe infrastrukture. Podpirajo samooskrbo z električno energijo in njeno pridobivanje s pomočjo alternativnih virov. Predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler pa je naznanil, da bodo vložili zakon o integriteti v katerega bodo zapisali, da nekdanji agenti službe državne varnosti in drugih tajnih služb, nimajo mesta v sodstvu, tožilstvu ali pravobranilstvu.

 

Številni projekti so nedokončani
“Državljanke in državljani v državni proračun prispevamo več kot eno milijardo evrov iz različnih virov, nazaj pa v obliki investicij v infrastrukturo dobimo le 700 milijonov evrov,” je poudaril kandidat Združene desnice za ministra za infratrukturo Anton Štihec in dodal, da se 300 milijonov evrov se izgubi v drugih sektorskih politikah. Poleg tega je Štihec mnenja, da vlaganje v prometno infrastrukturo ni dovolj učinkovito: dokončani bi morali biti avtocestni odseki, širitev in dograditev avtocestnih pasov, druga cev predora Karavanke, različni odseki tretje osi. Podpirajo tudi izgradnjo drugega tira, vendar v dvotirni izvedbi. K temu spada tudi elektrifikacija železnic in posodobitev prog in širitev kapacitet Luke Koper.

Na področju energetike so cilji Združene desnice popolna samooskrba z električno energijo, saj jo uvažamo več kot 50 odstotno. Spodbujali bodo tudi pridobivanje energije s pomočjo alternativnih virov energije, kot so geotermika, fotovoltaika, veter in hidroelektrarne. V ta namen bodo spremenili tudi zakonodajo, saj ta ne omogoča izkoriščanja teh virov v polni meri.

Predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc je povedal, da podpirajo referendum o drugem tiru, vendar se mora ta časovno ujemati z volitvami v državni zbor. Ker menijo, da bi moral biti drugi tir zgrajen v dvotirni in cenejši izvedbi, bodo glasovali proti.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=AVDQh_aP7U8 

Kangler predlagal lustracijo sodnikov, ki so bili pripadniki tajnih služb

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler, ki je ob tem spomnil na sodne postopke, sprožene zoper njega. Proti njemu je bilo vloženih kar 22 kazenskih ovadb za več kot 40 kaznivih dejanj, do tega trenutka pa mu niso uspeli ničesar dokazati. Zato so se v združeni desnici odločili predlagati zakon o integriteti, v katerega bodo zapisali, da nekdanji agenti službe državne varnosti in drugih tajnih služb, nimajo mesta v sodstvu, tožilstvu ali pravobranilstvu. Prav tako po njihovem ne more opravljati funkcije v pravosodju oseba, ki je bila član katerekoli politične stranke. Kangler se je zavzel še za nižje davke za delavce, ki živijo v Sloveniji in delajo v Avstriji.

C. Š.

nazaj na vrh