Zadeva Stephan: Preberite si štiristransko (!) »sodbo v imenu ljudstva«, ki nam jo je poslalo ljubljansko sodišče Izpostavljeno

Michel (Massoud) Stephan/ foto: Matic Štojs Lomovšek Michel (Massoud) Stephan/ foto: Matic Štojs Lomovšek

Objavljamo »Sodbo v imenu ljudstva« v zadevi Stephan Okrožnega sodišča v Ljubljani v senatu, ki so ga sestavljali sodnica Sinja Božičnik kot predsednica senata, Mateja Dobovšek kot sosodnica ter sodnice porotnice Vanda Crnkovič, Rozi Černivec in Urška Čoroli. Obsodilna sodba je bila izrečena že 14. maja lani, uredništvo Demokracije pa se je trudilo pridobiti celotno pisno sodbo že novembra lani, ko je bila ta napisana.

Lani decembra so nam s sodišča odgovarjali, da se celotna sodba še prevaja v angleški jezik, saj je obtoženi tuj državljan. Kot je znano gre za libanonskega kemika s francoskim potnim listom, ki se je strinjal, da se mu pisna sodba prevede v angleški in ne v arabski ali francoski jezik. Marca letos pa so nam z omenjenega ljubljanskega sodišča sporočili, da omenjeno prošnjo obravnava Uradna oseba po ZDIJZ.

Aprila letos nam je omenjeno sodišče sporočilo, da nam zaradi ukrepov v času epidemije sodbe še ne morejo poslati, zdaj pa smo, po odločitvi Beti Potparić, uradne oseba po ZDIJZ, prejeli »le javno razglašen izrek sodbe (glej spodaj!), iz katerega je izločil varovane podatke.« »Sodna odločba vsebuje vrsto osebnih podatkov, ki so še toliko bolj izpostavljeni ob dejstvu, da so imena strank v postopku prosilki znana, zato z anonimizacijo dokumenta ni mogoče zagotoviti resnične anonimnosti,« je med drugim zapisano v odločbi.

Tako nam preostane le pritožba, o kateri pa odloča Informacijski pooblaščenec.

Vprašanje, ki ostaja, je, kakšen status uživa dr. Michel (Massoud) Stephan v Sloveniji, ki so mu kategorijo umora (dr. Janeza Plavca) spremenili oziroma v uboj, čeprav je bil ta načrtovan in plačan in je edinstven primer v slovenskem pravosodju.

nazaj na vrh