Vlada pred razpadom?

  • Napisal  C.Š., Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
(Slika: Nova24TV) (Slika: Nova24TV)

Prvaka koalicijskih strank – Dejan Židan in Karl Erjavec – sta ob prihodu na sejo vlade menila, da bi nekdo moral prevzeti odgovornost za razveljavitev izida referenduma o zakonu o drugem tiru. Po “težkem tednu za vlado”, ki jo pestijo tudi stavke in težave z maketo drugega tira, čakata na odločitev premierja Mira Cerarja o prihodnosti vlade.

Predsednik SD Židan je ocenil, da je ta teden izredno težak za vlado, saj se ta ukvarja z javnim sektorjem, nato so v javnost prišle še informacije o preplačani maketi drugega tira, zdaj pa še odločitev vrhovnega sodišča.

V odzivu na odločitev sodišča je dejal, da je koalicija verjela ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču. “Veliko zaupanja nam je dajalo tudi to, da imamo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je ustavni pravnik in mora poznati zakonodajo, tako da je tudi za nas odločitev vrhovnega sodišča veliko in neprijetno presenečenje,” je dejal ob prihodu na vlado.

Težak teden za vlado
Židan je napovedal, da bodo zdaj pogledali, kdo je za to odgovoren, hkrati pa se bo hitro iskalo rešitev, kako drugi tir, ki ga Slovenija potrebuje, zgraditi. “Ampak na način, da bo transparentno, v skladu z zakonodajo in da bo zgrajen v doglednem času,” je dodal. Pričakuje tudi, da bodo na vladi danes spregovorili o “nesrečni maketi”. Židan pričakuje, da se ugotovi odgovornost in primerno ukrepa. “Vendar ne, da se sankcionira tiste, ki so uradniki in opravljajo tehnična dela, ampak tiste, ki dajejo navodila. Želim izvedeti, kdo je dajal navodila za to nesrečno maketo in pričakujem, da bo tudi sankcioniran”. Za vlado je sicer po Židanovih besedah nesrečen teden. Pri tem je poleg makete in odločitve vrhovnega sodišča spomnil na stavko javnega sektorja, za katero ne ve, zakaj je do nje prišlo, ker je bilo v ponedeljek dogovorjeno, kako zadeve v soglasju s sindikatu rešiti.

Erjavec želi posledice za ministra Gašperiča in sekretarja Lebna
Erjavec je ob prihodu na vlado spomnil, da je DeSUS vedno menil, da zakona o drugem tiru sploh ne potrebujemo. “Zato tudi nismo sodelovali v referendumski kampanji, smo pa mnenja, da drugi tir nujno potrebujemo, če želimo nadaljnji razvoj Luke Koper, razvoj logistike in transporta,” je dejal. Izrazil je presenečenje, da “glede na to, da imamo vrhunske pravne strokovnjake, na ministrstvu za infrastrukturo niso znali tega projekta pravno izpeljati tako, kot bi bilo treba”. “Nenazadnje vidimo, kaj se je zgodilo z maketo, jaz sem za to izvedel iz medijev in se mi zdi neumnost, dati toliko denarja za eno tako zadevo,” je dodal.

Če bi odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum o zakonu o drugem tiru, prišla pred letom dni, bi to po njegovih besedah terjalo velike posledice za nadaljevanje dela vlade, glede na to, da smo pravzaprav pred volitvami, pa ne pričakuje, da se bo kaj posebnega zgodilo. Erjavec meni, da bo Gašperšič težko še naprej minister, vendar je treba upoštevati okoliščine, da je do volitev le še tri mesece. Tudi državni sekretar Jure Leben, ki je bil posebej za to imenovan, bi moral nositi odgovornost za slabo pripravljen projekt, je dodal.

Glede obstanka vlade do konca mandata je Erjavec dodal, da ima zelo slabe občutke. “To je zelo slaba popotnica za naprej, glede na to, da so volitve 10. junija, ne vem, kaj naj si mislim o vsem skupaj,” je zaključil.

nazaj na vrh