V novi reviji Demokracija: 25 let od izbruha afere Hit: Pomilostitev za rdeče režimske mafijce

  • Napisal  Gašper Blažič
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Nekdanjega generalnega dirketorja Hita Danila Kovačiča je pomilostil takratni predsednik republike Janez Drnovšek. Nekdanjega generalnega dirketorja Hita Danila Kovačiča je pomilostil takratni predsednik republike Janez Drnovšek.

V do sedaj objavljenih dveh člankih o zadevi Hit smo razkrili, kako je bila afera Hit predvsem posledica dejstva, da so se hoteli akterji globoke države okoristiti z družbenim premoženjem, vendar jim je pri tem nekdo ponagajal.

Sodni postopki so se vlekli še več kot desetletje, a afera se je dokaj hitro umaknila z dnevnega reda politike.

Kdaj se je afera Hit sploh končala?

Morda tudi zato, ker je tranzicijski levici uspelo nevtralizirati njen učinek z »vzporedno« afero VIS, po kateri je bil glavni krivec dotedanji direktor VIS Miha Brejc s prisluškovanjem slovenskim državljanom (od »hitovcev« do Cirila Zlobca) in z domnevno odtujitvijo dokumentacije o Hitu, dokler je ni prinesel v dveh kovčkih na sejo t. i. Bučarjeve komisije za nadzor nad varnostnimi službami, Bučar pa jo je spravil na varno v prostore DZ.

In zakaj so se pripadniki nomenklature tako močno spravili na Brejca? Morda zato, ker sami niso mogli priti do dokumentacije o Hitu, ki naj bi močno bremenila neokomuniste in celo samega Milana Kučana. To je bil tudi razlog, da je sedaj že pokojnemu Jaši L. Zlobcu (tedaj je bil poslanec LDS), sinu Cirila Zlobca, ušel stavek: »Pizdarija je popolna.«

Afera Depala vas kot posledica

Prav tako je stara nomenklatura skušala prave škandale prikrivati z navideznimi, denimo z ilegalno orožarsko trgovino, ki so jo ves čas podtikali Janezu Janši. A prav Janša je še kot obrambni minister dregnil ne samo v Kučanove orožarske posle, pač pa tudi v številne druge dejavnosti vzporedne ekonomije. Posledica tega je bilo maščevanje Kučana in njegovih udbovskih tovarišev s podtaknjeno afero Depala vas. Po incidentu v Depali vasi leta 1994 je namreč sledila razrešitev obrambnega ministra Janše v državnem zboru, kar je predlagal tedanji premier Janez Drnovšek. Slednji je celo priznal, da je nerad predlagal Janševo razrešitev, saj naj ne bi bil nič kriv. Toda če ne bi predlagal njegove razrešitve, bi se udbomafija lotila Drnovška.

Druga velika akcija nomenklature pa je bila likvidacija Službe družbenega knjigovodstva (SDK), ki je učinkovito izvajala finančni nadzor. »Preoblikovana« je bila v Agencijo Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje, a slednja še zdaleč ni bila tako učinkovita pri nadzoru finančnega kriminala. Vse to kaže, da je bilo vladajoči eliti v interesu, da čim več kriminala pomete pod preprogo. Glavno poslanstvo SDK v devetdesetih je bilo revidirati primere divjega lastninjenja, ko je bilo v drugi polovici 90. let na nenavaden način sprivatiziranih na tisoče srednje velikih in malih podjetij. Vsekakor je zanimivo, da je SDK najuspešneje delovala pod vodstvom Romane Logar.

Drnovškova »gnada«

In kje so danes glavni akterji afere Hit? Spomnimo: generalni direktor Hita je bil Danilo Kovačič, v devetdesetih letih tudi član državnega sveta, tiskovna predstavnica Hita je bila Nelida Nemec (njen sin Matjaž Nemec, član SD, je danes podpredsednik državnega zbora), ključno vlogo v Hitu pa sta imela še dva finančnika: Darko Makuc in Danilo Kodrič, pa tudi Kodričeva žena Anila Thanasi.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh