Spet sprenevedanje? Predsednik Pahor pričakuje celovito poročilo o "očitnih težavah" v Slovenski vojski

Kam koraka naša vojska? (foto: Matic Štojs Lomovšek= Kam koraka naša vojska? (foto: Matic Štojs Lomovšek=

Zaradi slabih rezultatov nedavnega certificiranja bataljonske bojne skupine SV po Natovih standardih je mogoče sklepati, "da so glede tega očitne težave", so danes za STA sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja. Sicer bo ministrica za obrambo Andreja Katič predsednika celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade.

 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil se je danes zjutraj vrnil z uradnega obiska v Južni Koreji. Kot so pojasnili v uradu, je Pahorja takoj po prihodu s slabo oceno preverjanja in certificiranja bataljonske bojne skupine Slovenske vojske (SV) podrobno seznanil njegov svetovalec za nacionalno varnost Uroš Krek.

Kaj sta se pogovarjala Pahor in Katičeva?

O tej zadevi se je Pahor pogovarjal tudi z ministrico Katičevo. "Dogovorila sta se, da ga bo jutri po koncu seje vlade, ki bo obravnavala to zadevo, celovito seznanila z zadevo in razmerami v Slovenski vojski," so napovedali v uradu. Predsednik je ocenil, da bi morali odgovorni na ministrstvu in v generalštabu "usklajeno in pospešeno odpravljati nastale težave".

Ker so odločitve o vodenju ministrstva in generalštaba v pristojnosti vlade, bo Pahor premierju Miru Cerarju predlagal, naj ga do parlamentarnih volitev ministrica in načelnik generalštaba Andrej Osterman poleg letnega poročila o stalni pripravljenosti SV mesečno in osebno seznanjata z razmerami v SV in ukrepi za njihovo izboljšanje.

Predsednik republike bo v naslednjem mesecu prejel poročilo o pripravljenosti SV, ki ga pripravlja generalštab. Poročilo mu bosta posredovala Katičeva in Osterman. Pahor pričakuje, da bo ob predaji poročila slišal razloge za težave v SV in ukrepe za njihovo reševanje. S tem bo po predaji poročila predsednik uradno seznanil javnost.

Pahor "med drugim pričakuje tudi jasen odgovor na vprašanje, ki ga je ob letnem poročilu zastavil že lansko leto, in sicer, ali je v Slovenski vojski premišljeno izdelana strategija porabe dodatnih proračunskih sredstev, ki jih je vlada za potrebe modernizacije Slovenske vojske namenila v lanskem letu", so še opozorili v uradu.

Sicer so v SV danes pojasnili, da so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz minulega tedna, ni pa jih v celoti presenetila. Spomnili so namreč na negativne ocene SV, ki so kazale na šibkost vojske na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj vojske. Osterman je že dal usmeritve za analizo pomanjkljivosti in izdal ukaz za pripravo izhodišč za dousposabljanje bojne skupine.

Predsednik vlade Cerar je v torek v odzivu na dogajanje ob preverjanju pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade SV izrazil zaskrbljenost. Od ministrice Katičeve je zahteval, naj znotraj resorja vzpostavi nadzor in nemudoma ukrepa. Pojasnila od ministrice pričakuje na četrtkovi seji vlade.

Mediji so namreč v torek poročali, da bi morala Slovenija do 1. aprila poskrbeti, da je 800 vojakov 72. brigade SV operativno sposobnih, a so se na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku minuli teden slabo izkazali.

Vojska zaskrbljena, a ne presenečena nad slabo oceno bataljonske bojne skupine

V SV so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz minulega tedna, ni pa jih v celoti presenetil, je danes povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez. Spomnil je na minule negativne ocene Slovenske vojske, ki so kazale na šibkost vojske na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj vojske.

Bataljonska bojna skupina je organizirana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV), ki jo napolnjuje približno 820 pripadnikov SV. Gre za enoto za bojno delovanje, usposabljanje za to pa je začela v maju 2017.

Minuli teden je morala svojo pripravljenost pokazati tudi na ocenjevanju po natančnih in zahtevnih standardih Nata Creval, ki pripravljenost za bojno delovanje odraža na petih področjih: priprav in načrtovanja, delovanja, logistične podpore, komunikacije in informatike ter administracije.

Za vsako področje je enota lahko ocenjena z ocenami od 1 do 5, vsaj trije elementi pa morajo biti ocenjeni vsaj z oceno 3, da bi skupna ocena lahko pomenila, da je enota pripravljena na bojno delovanje. Slovenska bojna bataljonska skupina je dobila oceno 3 zgolj na enem področju, ostala so bila ocenjena z oceno 2. Tako je bila skupna ocena "nepripravljena za bojno delovanje kot bojna skupina". Oceno, ki je sestavljena iz odgovorov na 1600 vprašanj, je sestavila skupina ocenjevalcev, ki jo je vodila slovenska brigadirka, v skupini pa je bil tudi predstavnik Nata.

Ocene, da enota na ocenjevanju Creval ni bila dovolj sinhronizirana, Korez pripisuje tudi dejstvu, da se je usposabljanje izvajalo najprej na ravni oddelkov in vodov, šele pred meseci pa na ravni celotne bojne skupine.

Sicer pa Korez na današnji novinarski konferenci ni želel govoriti o tem, kdo je odgovoren za slabo oceno, saj morajo situacijo najprej analizirati. "V vojski ne bomo kazali s prstom na nikogar. V preteklih letih pa smo opozarjali, kaj se dogaja. Pokazali smo, da smo finančno, kadrovsko podhranjeni, da se naše obveznosti še povečujejo in na dolgi rok to ni vzdržno," je dejal Korez.

Ob tem je sicer ugotavljal, da se je trend padanja sredstev za vojsko verjetno tudi na račun opozoril, ki so prihajala iz generalštaba, ustavil, a da to še ni dovolj. "Oprema je stara in iztrošena, vojaški poklic pa na trgu dela postaja nekonkurenčen," je med drugim navedel Korez.

Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je po Korezovih besedah sicer že dal usmeritve za analize pomanjkljivosti, ki so botrovale slabi oceni in izdal ukaz za pripravo izhodišč za dousposabljanje bojne skupine. Poveljstvo in enote morajo tako pripraviti ustrezne načrte zanj, po tem pa bodo skupino ocenjevalcev Creval seznanili, da so pripravljeni za ponovno ocenjevanje.

Ob tem je dejal, da v Natu nismo prvi primer, ko je bataljonska bojna skupina dobila oceno "nepripravljen", prepričan pa je tudi, da bomo z dodatnim usposabljanjem to popravili. Da bi to dosegli, pa pa bo treba redefinirati tudi poslovni plan in "podrediti ostale cilje temu, da bo bataljonska bojna skupina dosegla bojno pripravljenost", je še dejal Korez.

Korez se je odzval tudi na očitke o slabi opremi, še posebej škornjih, saj naj bi nekaj vojakov dobilo ozebline. Korez je to zanikal in zatrdil, da je bilo od več kot 800 vojakov, ki so bili minuli teden na Počku, šest napotenih na zdravniški pregled, ki pa ni ugotovil ozeblin. "Površno in krivično bi bilo reči, da je SV v celoti slabo opremljena," je dela in dodal, da imajo nekateri bolj občutljive noge kot drugi.

Drage bralke in bralci, verjamete v te trditve?

nazaj na vrh