Sin koroškega tajkuna Zakeršnika, enega glavnih osumljencev naročila likvidacije Mira Petka, maltretiral delavko in jo s tem spravil na psihiatrijo

  • Napisal  M. S. / Nova24tv
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Janko Zakeršnik (foto: STA) Janko Zakeršnik (foto: STA)

Da kri ni voda, dokazujeta vpliven koroški podjetnik Janko Zakeršnik in njegov sin Dušan. Prvi je bil med glavnimi osumljenci kot naročnik za likvidacijo takratnega novinarja Mira Petka, drugi je dokazano izvajal mobing nad delavko v družinskem podjetju Eurocity d.o.o. Sodišče ga je spoznalo za krivega in ga obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni. Razkrivamo šokantne podrobnosti iz sodbe, kako je delati v podjetju človeka, ki ga je nagradila celo Gospodarska zbornica Slovenije.

 

Direktorja podjetja Eurocity d.o.o. Dušana Zakeršnika je Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu spoznalo za krivega, “da je na delovnem mestu in v zvezi z delom s psihičnim nasiljem povzročil drugemu zaposlenemu ponižanje in prestrašenost in je imelo njegovo dejanje za posledico psihično obolenje in zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega”. Sodba, pod katero je podpisana okrajna sodnica mag. Vesna Rebernik Jamnik, razkriva, da je Zakeršnik v času od septembra 2014 do konca februarja 2015 na sedežu družbe Eurocity d.o.o. kot direktor nad zaposleno delavko (njeno ime hranimo v uredništvu, op. p.) vršil pritisk ter ji večkrat predlagal in zahteval, da poda odpoved. Pritiske nad delavko je začel izvajati, ko je njen mož, ki je bil zaposlen v istem podjetju, v začetku septembra 2014 podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, namen Zakeršnika pa je bil doseči, da bi delavka sama dala odpoved.

Tako je Zakeršnik izvajal psihični pritisk nad delavko:
– dejal ji je, da če gre eden, “gresta oba”,
– vprašal jo je, ali je prinesla sporazumno odpoved delovnega razmerja,
– dejal ji je, da pričakuje isti papir, kot ga je napisal njen mož, tudi od nje,
– rekel ji je, da je nihče v kolektivu ne mara in da naj da odpoved pogodbe o zaposlitvi, sicer jo bo tožil zaradi izdaje poslovne skrivnosti, ter da od njega ne bo odšla na zavod za zaposlovanje, ker so še vsi napisali sporazumno odpoved in jo pričakuje tudi od nje.
Od 18. septembra 2014 se ni več pogovarjal z njo, ni ji niti odzdravljal in odgovarjal na njena službena elektronska sporočila. 13. oktobra 2014 pa ji je celo rekel, “da ne more sedeti in jesti za isto mizo z njo”, razkriva sodba.

Višek mobinga na novoletni zabavi, ko je pred zaposlenimi povedal, da dobijo zaradi te delavke manj božičnice
Zakeršnik je delavki tudi grozil, da jo bo odpustil iz krivdnega razloga. Nad njo je izvajal mobing z “obljubami”, da ne sme več opravljati nobenega dela, in ji odredil, da mora oditi za nekaj dni na dopust, “da bodo uredili stvari za odpoved iz krivdnega razloga”. Tako je morala v času od 18. novembra 2014 do 21. novembra 2014 koristiti letni dopust, ko pa se je vrnila na delovno mesto, jo je Zakeršnik preselil v drugo pisarno, kjer ni imela stikov z zaposlenimi. Bila je šokirana in izolirana od vseh. Kasneje ni smela opravljati nikakršnega dela. Zagotovo pa je bil višek njegovega mobinga nad zaposleno na novoletni zabavi 27. decembra 2014, ko je pred zaposlenimi izjavil, da ima pripravljenih 10 tisoč evrov za odvetnike zanjo ter da jo bodo ovadili, zaposleni pa zato dobijo manj božičnice. Zaradi vsega naštetega je pri delavki povzročil prestrašenost in ponižanost ter razvoj simptomatike prilagoditvene motnje s kombinacijo znakov psihične odpovedi in vegetativnih telesnih motenj, tako da je bila nezmožna za delo zaradi bolezni. Kot je razvidno iz sodbe, jo je Dušan Zakeršnik spravil vse do Psihiatrične ambulante Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Pritisk se je stopnjeval tudi potem, ko je delavka na delovno sodišče vložila tožbo zaradi ugotovitve nezakonitosti odpovedi, saj se je Zakeršnik spravil še nad njenega nečaka, ki je v Eurocityju, podjetju za transport in proizvodnjo, delal preko študentskega servisa, ter “zahteval, da če delavka umakne tožbo, bo lahko še naprej opravljal delo v tem podjetju”. Tudi s tem je storil kaznivo dejanje šikaniranje na delovnem mestu. Kaznivo dejanje šikaniranje po prvem odstavku 197. člena KZ-1 stori, kdor na delovnem mestu ali v zvezi z delom s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost. Drugi odstavek istega člena pa določa, da če ima dejanje iz prvega odstavka za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, se storilca kaznuje z zaporom do treh let.

Dobil pogojno kazen – šest mesecev zapora
Sodišče v Slovenj Gradcu je razsodilo, da je Dušan Zakeršnik kriv očitanih dejanj, čeprav je sam krivdo vseskozi zanikal, ter ga obsodilo na pogojno obsodbo – dobil je kazen 6 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, plačati pa je moral tudi stroške kazenskega postopka, sodno takso, stroške odvetnika delavke ter stroške ustnega podajanja izvedenke. “Sodišče ne dvomi o tem, da je psihično nasilje na delovnem mestu z ravnanji, kot jih zajema opis dejanja, nad oškodovanko izvršil obdolženi in nihče drug,” piše v deseti točki sodbe. Iz te iste točke pa je mogoče sklepati, da si je želel Zakeršnik oprati roke na račun Andreje Šumah, češ da je je bila ona neposredna vodja oškodovanki, vendar pa je sodnica ugotovila, da je to nepomembno, saj je “dokazni postopek potrdil, da sta delo odrejala oškodovanki tako obdolženi kot Andreja Šumah”. To pa tudi razkriva, kako nizko se zna spustiti Zakeršnik – Andreja Šumah je namreč njegova zunajzakonska partnerica.

Dušan Zakeršnik se je nato pritožil na Višje sodišče v Mariboru, a je senat, ki mu je predsedovala sodnica Zdenka Klarič, njegovo pritožbo zavrnil kot neutemeljeno. “Potrdi se sodba sodišča prve stopnje,” so zapisali. 

Janko Zakeršnik glavni osumljenec med naročniki likvidacije Mira Petka
Svojo vlogo s psihičnimi pritiski pa je odigral tudi Janko Zakeršnik, ki je omenjeno delavko povabil na razgovor preko Andreje Šumah. Janko Zakeršnik je namreč v istem podjetju generalni direktor in prokurist, pa tudi večinski lastnik, na oškodovanko pa je apeliral, naj podpiše dokumente, brez odpravnine, sam pa ji je pripravljen plačati polovico, samo da se ne bi srečali na sodišču. Zakeršnik pa ni znan le po svojih poslovnih ambicijah, temveč je polnil slovenske medije predvsem kot glavni osumljenec naročila likvidacije takratnega novinarja Mira Petka pred 17-imi leti. Po neuradnih informacijah naj bi usmrtitev Petka, ki je pisal o pranju denarja v NKBM v Dravogradu in kjer naj bi sumljive posle pranja denarja opravljal Zakeršnik, naročil Kristjan Kozjek, ki je bil šofer v Zakeršnikovem podjetju Eurocity. Kdo je Kozjeku dal navodila, da se je treba znebiti Petka, pa niso ugotovili do danes. Je pa dejstvo, da je bil starejši Zakeršnik med glavnimi osumljenci, kateremu so očitali tudi podkupovanje. Nekateri avtoprevozniki so namreč trdili, da so v zameno za podkupnino na črnem trgu morali kupovati dovolilnice od podjetja Eurocity, je leta 2003 poročal Dnevnik. “Tukaj zadaj so tisti, o katerih je Petek pisal. In največ je pisal ravno o podjetju Eurocity, o banki, pisal pa je tudi o Zakeršniku. Seveda ne pravim, da je nujno, da je on povezan z napadom. Morda pa kdo od njegovih ni prenesel takšnega pisanja. Če bi policija hotela, bi lahko hitro odkrila, kdo je naročnik, takoj bi se vedelo, ali je to Kudrnovsky, Zakeršnik, nekdo na banki ali kdo tretji,” pa je leto po napadu zapisala Mladina besede Jožeta Kreuha, ki je policiji neformalno pomagal pri preiskavi. Brez dvoma pa je želel s polovico odpravnine utišati delavko …

Kljub številnim sumljivim poslom je Gospodarska zbornica Slovenije Janku Zakeršniku podelila nagrado “za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke kot visoko priznanje za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu” – in to ravno v letu 2001, ko se je zgodil napad na Petka in čeprav je Zakeršnik skupaj z Nijazom Hastorjem znan kot grobar družbe Prevent Global. Mediji so takrat s prstom pokazali na omenjena, češ, “če bi bila volja dveh največjih lastnikov, bi se bilo stečaju mogoče izogniti.” 

nazaj na vrh