SDS s predlogom novele zakona za izboljšanje položaja gasilcev

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija (foto: Pixabay) Simbolična fotografija (foto: Pixabay)

Poslanci SDS so v DZ vložili predlog novele zakona o gasilstvu, s katero predlagajo rešitve pri podpori delovanja gasilske službe. Tako predlagajo rešitve, ki bi delodajalce spodbudile k zaposlovanju gasilcev, država bi operativnim gasilcem krila zavarovanje in zdravstvene preglede, prostovoljnim gasilcem pa dodatno zdravstveno zavarovanje.

 

V poslanski skupini SDS predlagajo, da bi se dopolnil status operativnega gasilca. Predlagajo, da bi bil ta status odnos med delodajalcem in gasilcem, s katerim se stimulira zaposlovanje gasilcev tako, da se delodajalcu znižajo zavarovalne premije in imajo davčne olajšave.

Prav tako predlagajo, da bi država zaradi narave dela gasilcev zagotovila sredstva za zavarovanje operativnih gasilcev in tudi sredstva za njihove preventivne zdravstvene preglede.

Po predlogu novele bi država prostovoljnim operativnim gasilcem krila dodatno zdravstveno zavarovanje in za vsak dan izvajanja javne gasilske službe tudi dodatno pokojninsko zavarovanje, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

Kakšne finančne posledice bi predlagane rešitve pomenile za državni proračun, v predlogu ne navajajo, saj da je natančne ocene težko podati. "So pa v ta namen v državnem proračunu zagotovljena sredstva v okviru proračunske postavke delovanja sistema za zaščito, reševanje in pomoč v okviru uprave za zaščito in reševanje," so navedli v predlogu novele.

nazaj na vrh