Prodaja NLB: Vraničar Ermanova ima za odgovor čas do 2. marca

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
NLB NLB

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se bo v ponedeljek v Bruslju sestala z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager. Namen je zbližanje stališč pred odgovorom Slovenije na odziv Evropske komisije na predlog Slovenije za spremembo zavez glede Nove Ljubljanske banke (NLB), so sporočili po seji vlade.

 

Vlada se je seznanila z bistvenimi poudarki iz odgovora Evropske komisije na uradno prošnjo Slovenije za spremembo zavez glede NLB. "Strinjala se je, da je s komisijo pred uradnim odgovorom Slovenije smiselno opraviti dodatne pogovore. Njihov namen je zbližati stališča glede vsebine sprememb zavez za NLB," so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za finance je 26. januarja prejelo odgovor Evropske komisije na slovenski predlog za spremembo zavez glede NLB iz decembra 2017. Slovenija ima do 2. marca čas, da se uradno odzove na odgovor komisije.

"Več podrobnosti v tej fazi ne moremo komentirati," so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Slovenija bi morala v skladu z zavezami v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v času krize leta 2013 prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, in sicer najmanj 50 odstotkov do konca lanskega leta, preostanek pa do konca tega leta. Ker Slovenija polovičnega deleža banke ni prodala do konca lanskega leta in ni izvedla predvidenega protiukrepa prodaje balkanskih bank NLB, je sedaj državna pomoč NLB iz leta 2013 nezakonita.

Slovenija je decembra komisiji poslala uradno prošnjo za odprtje postopka presoje dovoljene državne pomoči banki. Ta je vsebovala predlog, da se prodajni postopek za NLB začne še letos in konča najkasneje do konca leta 2019. Dokler se lastniški delež države ne bi zmanjšal na največ 25 odstotkov plus eno delnico, bi s 100-odstotnim deležem upravljal neodvisni upravljavski zaupnik, izbran na mednarodnem javnem razpisu.

Evropska komisija je v odgovoru s 26. januarja izrazila dvom, da je ta predlog enakovreden prvotni prodajni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo.

"Poskrbeti moramo, da bo NLB, ki je prejela znatno državno pomoč, dolgoročno sposobna preživeti, tudi zaradi slovenskih davkoplačevalcev. Pri tem moramo zagotoviti enako obravnavo vseh držav EU. V času preiskave bomo še naprej konstruktivno sodelovali s slovenskimi organi," je takrat dejala Vestagerjeva.

V poglobljeni preiskavi bodo ocenili, ali novi ukrepi, ki jih predlaga Slovenija, v zadostni meri nadomeščajo odložitev prodaje banke na obdobje po koncu leta 2017.

Vraničar Ermanova je ob prejemu odziva komisije dejala, da bodo obdobje za pripravo odgovora izkoristili za zelo intenzivne stike s komisijo na vseh ravneh in za oblikovanje uradnega stališča vlade.

Sloveniji oz. NLB zaradi neizpolnjevanja zavez grozijo sankcije, med drugim vračilo državne pomoči. Vlada je junija lani med razlogi za ustavitev postopka prodaje navedla tveganja zaradi tožbenih zahtevkov hrvaških bank, ki v imenu Hrvaške na hrvaških sodiščih terjajo vračilo deviznih vlog v nekdanji zagrebški podružnici Ljubljanske banke.

O problematiki in morebitnih finančnih posledicah izvrševanja sodb hrvaških sodišč s strani NLB bo 8. marca razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.