Primer Ružič: Vse gre v smeri, da bi napad sodnico ostal neraziskan; iščejo se “žvižgači” – “vpogledovalci” v njeno zdravstveno kartoteko!

  • Napisal  vir: nova24tv.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Kdo je v resnici napadel mariborsko sodnico? Foto: Republica/pixabay.com Kdo je v resnici napadel mariborsko sodnico? Foto: Republica/pixabay.com

Ministrstvo za zdravje je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, piše spletni Večer in dodaja, da naj bi bil nadzor povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič. Vse kaže, da želi politika primer napada prikriti, morebitne žvižgače pa kaznovati.

Sodnico Danielo Ružič so sredi junija reševali v mariborskem kliničnem centru, kamor so jo pripeljali s polomljenima rokama, obraznimi kostmi in lobanjo. Na Nova24TV smo med prvimi poročali, da je bil v ozadju najverjetneje zasebni motiv in ne nujno politika ali maščevanje zaradi dela sodnice.

Toda še preden smo razkrili najverjetnejši motiv za napad na sodnico, je celoten politični vrh pričel z obsodbami in ceneno propagando, ki ni imela ničesar skupnega z realnostjo. Tokrat naj bi posebna komisija preverjala (ne)upravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice, ki se je po junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Nadzor naj bi se začel v začetku tega tedna, v mariborski bolnišnici pa so uvedbo nadzora Večeru potrdili. Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5.000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko. Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Vse se pelje v smeri, da primer ostane neraziskan

Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja “uradno” neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je STA posredovala preko svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca. Kot je takrat sporočila, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata “gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem”. S Policijske uprave Maribor so takrat sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od njih zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin ter izvajajo druge operativne ukrepe.

Peter Truden

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.