Premier Janez Janša danes v Bruslju na delovnem obisku pri voditeljih osrednjih institucij EU in zveze Nato

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Predsednik vlade Janez Janša (foto: Vlada RS) Predsednik vlade Janez Janša (foto: Vlada RS)

Premier Janez Janša bo danes v Bruslju na delovnem obisku pri voditeljih osrednjih institucij EU in zveze Nato. To bo njegov prvi obisk v tujini po prevzemu položaja. Sestal se bo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

V ospredju pogovorov bosta po pričakovanjih sveženj za okrevanje Evrope, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa v primežu zgodovinske recesije, in predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Sicer pa je trenutno tudi nekaj odprtih vprašanj na osi Bruselj-Ljubljana, na primer glede tožbe komisije na Sodišču EU proti Sloveniji zaradi arhivov Evropske centralne banke (ECB) in glede menjave generalnega direktorja slovenskega statističnega urada.

Janša se bo v Bruslju sestal tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. To bo njuno prvo delovno srečanje po prevzemu sedanjih položajev.

Na sestanku z generalnim sekretarjem Nata bo po navedbah premierjevega kabineta glavna tema pogovora predstavitev načrtov slovenske strani o krepitvi obrambnih zmogljivosti in kredibilnosti znotraj zavezništva.

Slovenija je med najslabšimi zaveznicami pri uresničevanju Natovega cilja dveh odstotkov BDP za obrambo do leta 2024. Z načrtovanimi 780 milijoni evrov za investicije bi lahko po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina cilj dosegla do leta 2026.

Janša je bil premier v času prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU v prvi polovici leta 2008. Njegova stranka SDS je članica najvplivnejše evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

V Bruslju bo danes tudi zunanji minister Anže Logar, ki se bo srečal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom unije Josepom Borrellom, komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem, Lenarčičem, komisarjem za proračun Johannesom Hahnom in s posebnim predstavnikom EU za dialog Beograda in Prištine Miroslavom Lajčakom.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.