Pozor, okuženi s koronavirusom tudi na ministrstvu za gospodarstvo - minister Počivalšek ni med okuženimi

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Minister Zdravko Počivalšek ni med okuženimi. (foto: STA) Minister Zdravko Počivalšek ni med okuženimi. (foto: STA)

Na gospodarskem ministrstvu so v zadnjih dveh tednih pri treh javnih uslužbencih potrdili okužbo z novim koronavirusom, zadnjo v sredo. Odredili so jim samoizolacijo. Minister Zdravko Počivalšek ni med okuženimi, prav tako ne v samoizolaciji ali karanteni. Doslej so ga dvakrat testirali, obakrat je bil negativen, so za STA pojasnili na ministrstvu.

 

 

Minister Počivalšek tudi ni bil v stiku z okuženimi, so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Od pojava epidemije so bile na gospodarskem ministrstvu sicer potrjene štiri okužbe z novim koronavirusom, ena v začetku epidemije. Zadnjo okužbo so po navedbah ministrstva potrdili v sredo, 29. julija. Takoj so obolelim po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odredili karanteno oziroma samoizolacijo.

V sodelovanju z epidemiologom in osebnim zdravnikom je ministrstvo zaposlenim posredovalo tudi navodila in usmeritve NIJZ. Zaposlenim, ki so bili v morebitnem stiku z okuženim, so odredili delo na domu ter uredili oddaljen dostop za nemoteno opravljanje dela na daljavo. V luči preventivnih ukrepov in zagotavljanja varnosti zaposlenih na ministrstvu redno izvajajo tudi razkuževanje vseh poslovnih prostorov.

Podatki veljajo za ministrstvo, ne pa tudi za organe v sestavi in izvajalske organizacije, od katerih niso prejeli informacij o okužbah, so še pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak je na današnji vladni novinarski konferenci ob vprašanju okužb na gospodarskem ministrstvu povedala, da se ministri in predsednik vlade testirajo dokaj redno.

Po njenih navedbah je 50 odstotkov vseh okužb v delovnih organizacijah. Ob tem je pozvala, da tako v zasebnem življenju kot v službi spoštujemo samozaščitne ukrepe, ker le sami lahko preprečimo nadaljnje širjenje virusa. "Covid-19 kroži v Sloveniji in nikakor ne moremo trditi, da so visoke številke povezane z vnosom virusa iz tujine," je opozorila.

nazaj na vrh