25.1 C
Ljubljana
sreda, 29 junija, 2022

Poslanec Robert Polnar glede Erjavčevega javnega nasprotovanja liberalnemu kapitalizmu odgovarja: »Nimamo niti liberalnega kapitalizma, niti svobodnega tržnega podjetništva, marveč organizirano razbojništvo!«

Čeprav v DeSUS še niso objavili uradnih rezultatov volitev novega predsednika stranke (izidi naj bi bili znani šele v soboto), smo se na poslance te stranke obrnili z vprašanjem, kaj menijo o nedavnem pismu kandidata Karla Erjavca, ki javno nasprotuje liberalnemu kapitalizmu. Zanimalo nas je namreč, kaj o tem menijo poslanci in ali bi morala DeSUS glede na takšno opredelitev zapustiti evropsko družino liberalnih strank, ki ji zdaj pripada.

 

Od petih poslancev sta se nam doslej odzvala dva in sicer Robert Polnar ter Franc Jurša, ki je sicer vodja poslanske skupine. Kot nam je včeraj pojasnil Jurša, volitve za individualne organe stranke DeSUS še potekajo, zato je Erjavec zaenkrat še vedno le član stranke DeSUS. »Njegova razmišljanja in zapisi tako izražajo osebno mnenje in ne stališča poslanske skupine ali stranke DeSUS. Rezultat volitev bo znan v soboto, 5.12.2020, ko bomo tudi javno razglasili novega predsednika in podpredsednike stranke DeSUS.Glede včlanjenosti v strankah Evropskega parlamenta moramo izpostaviti, da je stranka DeSUS polnopravna članica Evropske demokratske stranke (EDP), ki v Evropskem parlamentu deluje znotraj politične skupine ALDE. Nadaljnje članstvo v EDP ni vprašanje ene osebe, temveč organov stranke, kar je določeno tudi v Statutu stranke DeSUS,« je dejal Jurša.

Robert Polnar pa nam je odgovoril že v petek. »Politično ekonomski sistem, ki ga imamo v Sloveniji lahko imenujemo liberalni kapitalizem. Mogoče ga je poimenovati tudi z mehkejšim izrazom: svobodno tržno podjetništvo,« je zapisal.

Kot pravi, mu poimenovanja ne pomenijo veliko, v konkretnem primeru pa njegov pogled izhaja iz treh številk. »Prva je 2320, druga je 870 in tretja je 538. To so številke milijonov evrov s katerimi je slovenska država dokapitalizirala NLB, NKBM in skupaj Abanko in Banko Celje, zato da so te finančne organizacije lahko obstale v poslovnem smislu. Njihovo podkapitaliziranost so povzročili člani in članice uprav in nadzornih svetov in nikomur se v pravosodnem smislu zavoljo tega ni nič zgodilo. Zato pravim, da nimamo niti liberalnega kapitalizma, niti svobodnega tržnega podjetništva, marveč organizirano razbojništvo. Imamo pa tudi represivni aparat, ki se je popolnoma nesposoben spoprijeti s take vrste kriminalom,« meni Polnar.

Kot nam je pojasnil, Erjavčevemu pismu ne pripisuje velikega pomena. »Razumite prosim vas, da ne morem resno jemati človeka, ki se je v določenem trenutku (pred dvema letoma in pol) samoprezentiral tako, da je sklepal nekakšne dogovore z brezupno kompromitirano psihoidentiteto kakršna je Janković,« je dejal.

Po Polnarjevem mnenju je članstvo v evropski politični asociaciji simbolnega pomena. »O tem, da je DeSUS član ALDE ve komaj kdo, enako pa bilo tudi, če DeSUS ne bi bil član,« svoj odgovor zaključuje Polnar.

Sorodne vsebine