Pismo razočaranega paznika: Zaporniški pazniki imajo preveč nadur, zaradi česar so zapori v nočni izmeni slabše varovani, uprava, ki jo vodi Golobičev Jože Podržaj, pa ne naredi ničesar

  • Napisal  Ivan Šokić / Nova24tv.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: iStock foto: iStock

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je, da bi se rešil pritiskov s strani ljubljanskih zaporov, začel dodatno obremenjevati zaposlene preostalih zaporov po državi, ki so zaradi dežurstev v Ljubljani slabše varovani.

 

Generalni direktor uprave slovenskih zaporov si rešuje lastno kožo. Potem ko ni klonil pod pritiski sindikatov, ki so zahtevali njegov odstop, zdaj krizo pomanjkanja pravosodnih policistov v Ljubljani rešuje s posojanjem kadrov iz Maribora. Podržaj je tako naročil, da zavodi v njegovi upravi v Mariboru, Celju, na Igu in v Radečah do preklica zagotovijo po enega pravosodnega policista. ki bo opravljal delovno obveznost v Ljubljani.

Iz anonimnih virov smo izvedeli, da se tudi v mariborskem zaporu srečujejo s problematiko preveč opravljenih nadur, zaradi česar v času letnih dopustov, ko je odsotno tudi po 20 ali več paznikov od skupno 68 pravosodnih policistov, deluje na minimumu.

V nočnih izmenah zaradi prevelikega števila nadur premalo paznikov
Določeni policisti so preobremenjeni, medtem ko nekateri izbrani nimajo težav z nadurami. Tako imajo nekateri tudi po 60 nadur in več, medtem ko imajo izbrani največ deset nadur v obdobju štirih mesecev. Zaradi tega je na nočno izmeno pisano šest policistov od predpisanih sedem, saj izplačilo oddelanih nadur ni možno. V upravi se tako požvižgajo na zakon in oddelane nadure zbijajo z razporedom službe v nočnih izmenah.

Nova zaposlovanja, kadrovske in pravne zadeve v mariborskem zaporu stojijo, ker primanjkuje usposobljenega kadra. Prav tako zamujajo sklepi o napredovanju, ki bi morali biti izdani in vročeni do 30. junija 2018. O vsem tem je seznanjeno tudi vodstvo generalne uprave slovenskih zaporov, a ne ukrepa.

nazaj na vrh