Patetično! Minister Peršak ogorčen ob napadih na Prešernove nagrajence: »Javno zgražanje je nesprejemljivo!« Izpostavljeno

V času izključevanja Janeza Janše iz Pena je Peršak nabijal, da je treba voditi NOB. No, danes brani novodobno "umetnost". (foto: Matic Štojs Lomovšek) V času izključevanja Janeza Janše iz Pena je Peršak nabijal, da je treba voditi NOB. No, danes brani novodobno "umetnost". (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Minister za kulturo Tone Peršak se je odzval na pozive posameznih institucij glede napadov na letošnje dobitnike Prešernovih nagrad. Kot so za STA zapisali na ministrstvu, je Peršak ogorčen ob napadih, javno zgražanje in moraliziranje pa je še toliko bolj nesprejemljivo, ker v veliki večini izhaja iz nerazumevanja sporočil umetnikov.

 

"Javno zgražanje in moraliziranje, ki se kdaj pa kdaj želi predstavljati kot kritika, je toliko bolj nesprejemljivo, ker v veliki večini izhaja iz nerazumevanja sporočil umetnikov in hkrati priča tudi o popolni odsotnosti napora, ki je potreben v večini primerov sprejemanja in dojemanja umetniških sporočil ter o nepripravljenosti za ta napor; deloma pa izhaja tudi iz ideoloških razlogov. Se pa zdi, da lahko tudi pretirano medijsko pogrevanje in ponovno opozarjanje na tovrstne izpade včasih samo dolivanje olja na že tako poguben ogenj," so zapisali na ministrstvu.

Številni zavodi in institucije so se v teh dneh postavili v bran dobitnikom Prešernovih nagrad, zlasti intermedijski umetnici Maji Smrekar in gledališki ustvarjalki Simoni Semenič. Napad na enega je napad na vse, so bili jasni in se ob tem zavzeli za svobodo umetniškega izražanja. Zahtevali so, naj blatenje ustvarjalcev ter kulture in umetnosti v prvi vrsti obsodi minister za kulturo. No, minister Peršak jim je ustregel, navsezadnje je že sam dejal, da je treba vodit narodno-osvobodilni boj….

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.