Pahor pričakuje letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik generalštaba SV Alan Geder bosta predsedniku republike Borutu Pahorju predala poročilo o pripravljenosti vojske v 2017. Po lanskem poročilu, ko je moral Pahor ponovno sporočiti, da Slovenska vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja, tudi letos ni pričakovati bistveno boljše ocene.

Pripravljenost Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru je bila v lanskem poročilu ocenjena z oceno zadostno, pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali vojni pa nezadostno. Med problematičnimi področji je Pahor tedaj izpostavil popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme, njeno razpoložljivost in sposobnost dolgotrajnejšega delovanja.

Letošnje poročanje vrhovnemu poveljniku obrambnih sil bo gotovo zaznamovano tudi z nedavnim neuspešnim preverjanjem usposobljenosti bataljonske bojne skupine po standardih Nata Creval na Počku, ki je močno odmevalo v javnosti in nazadnje privedlo tudi do menjave na čelu Generalštaba SV. Oditi je moral Andrej Osterman, vodenje je prevzel Alan Geder, tudi 72. brigada je dobila novega poveljnika.

O okoliščinah preverjanja usposobljenosti in ukrepih je ministrica Katičeva pred dnevi poročala tudi predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, Miru Cerarju. Poročilo nosi oznako tajnosti interno, v njem pa je ministrica pojasnila analizo stanja, potek certificiranja bataljonske bojne skupine in ukrepe za njeno dodatno usposabljanje.

Katičeva je sprotno obveščanje o ukrepih za izboljšanje razmer na obrambnem področju obljubila tudi Pahorju. Ta je ob nedavnih težavah med drugim navedel pričakovanja, da bo ob predaji letošnjega letnega poročila slišal razloge za težave v SV in ukrepe za njihovo reševanje, ter "jasen odgovor na vprašanje, ki ga je ob letnem poročilu zastavil že lansko leto, in sicer, ali je v Slovenski vojski premišljeno izdelana strategija porabe dodatnih proračunskih sredstev, ki jih je vlada za potrebe modernizacije Slovenske vojske namenila v lanskem letu".

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.