Pahor ne bo predlagal mandatarja, predčasne volitve pričakuje v drugi polovici maja

Predčasne volitve bi bile lahko tudi 13. maja... (foto: Matic Štojs Lomovšek) Predčasne volitve bi bile lahko tudi 13. maja... (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Predsednik republike Borut Pahor Pahor je sprejel odločitev, da državnemu zboru po odstopu premierja Mira Cerarja v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve. Ocenjuje, da bo do njih prišlo predvidoma v drugi polovici maja, so sporočili iz Pahorjevega urada.

 

Pahor je namreč danes sprejel premierja Mira Cerarja, ki ga je seznanil z razlogi za svoj odstop.

"Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja," so ob tem zapisali v predsednikovem uradu.

Pahor namreč novega mandatarja v tem sklicu DZ ne bo predlagal, imajo pa pravico do predlaganja tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev. Tako se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev predsednik republike Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin, so še napovedali.

Cerar je v sredo zvečer sporočil, da odstopa s funkcije. Kaplja čez rob je bila odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum, na katerem so volivci potrdili zakon o drugem tiru, ki je bil eden ključnih projektov Cerarjeve vlade.

Cerar je predsednika DZ Milana Brgleza danes tudi formalno obvestil o odstopu. Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji. Nato bodo sledili postopki iskanja kandidata za novega mandatarja oziroma razpis predčasnih volitev. Pahor 30-dnevnega roka, ki ga ima predsednik republike za predlog mandatarja, očitno ne bo izkoristil. Podobno se je zgodilo ob odstopu takratne premierke Alenke Bratušek leta 2014, ko je med pravniki prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Glede na bližino rednih volitev predloga novega mandatarja bržkone ni pričakovati. To bi odprlo pot za razpustitev državnega zbora in predčasne volitve. Te bodo sicer le nekoliko prej, kot bi bile redne. Najverjetnejši datum za te je bil doslej 10. junij.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.