Na Osnovni šoli Koper danes sprejeli dva otroka

foto: Urban Cerjak foto: Urban Cerjak

Starši osnovnošolcev v Slovenski Istri so v času današnje stavke na področju vzgoje in izobraževanja očitno uspeli poskrbeti za varstvo otrok. Na Osnovno šolo Koper sta tako danes prišla le dva drugošolca, za katera bodo čez dan poskrbeli. V izolski Osnovni šoli Livade, kjer so se vsi učitelji pridružili stavki, pa danes nimajo nobenega otroka.

 

Stavko je podprla velika večina oz. več kot 90 odstotkov učiteljev na Osnovni šoli Koper in večina jih danes tudi stavka, nekaj učiteljev ter nekaj tehničnega in administrativnega osebja pa se je odločilo, da bodo danes vseeno opravljali delo, je za STA pojasnil ravnatelj Anton Baloh.

Šest zaposlenih strokovnih delavcev tako tudi danes opravlja svoje naloge, vključno s skrbjo za otroke, ki bi danes prišli na šolo. Po Balohovih besedah so danes sicer sprejeli le dva drugošolca, ki so ju starši pripeljali, ker doma nista imela varstva, zanju pa bodo čez dan poskrbeli in določili tudi dejavnosti tekom dneva.

Ob tem v koprski šoli danes dela kar nekaj tehničnega osebja in osebja v kuhinji, ki sicer podpirajo samo stavko in stavkovne zahteve, a jim že en neplačan dan pomeni veliko in si izostanka najbrž tudi ne morejo privoščiti, je še navedel Baloh.

Na Osnovni šoli Livade v Izoli so se vsi učitelji in tehnično-administrativni delavci pridružili stavki. Po jutranjem sestanku se bo skupina z avtobusom odpravila na shod v Ljubljano, nekaj zaposlenih pa bo ostalo na šoli, saj predstavljajo t. i. stavkovne straže, je za STA navedla ravnateljica Maja Cetin.

Od staršev so prejeli nekaj vprašanj, zlasti glede tega, ali naj otroke danes pošiljajo v šolo, vendar nazadnje ni prišel noben otrok, je še pojasnila Cetinova.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) s stavko zahteva višje plače za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.