Lep Šimenko: Zakaj zaposlenim v državnih organih niso priznane enake pravice vezane na dodatne dni letnega dopusta?

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Steve Hillebrand/Wikimedia Commons; PD

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je bila "seznanjena s primerom zaposlene, ki je zaposlena v državnem organu in ima dolgotrajno hudo bolnega otroka, vendar do dodatnih dni dopusta ni upravičena". Posledično se je preko pisnega poslanskega vprašanja obrnila na vlado RS, katero vodi Miro Cerar, zakaj je prišlo do tega.

Njeno poslansko vprašanje v celoti objavljamo v nadaljevanju.

 

Spoštovani!

V Zakonu o delavcih v državnih organih so veljavni zgolj členi, vezani na letni dopust in plače, za ostala področja se uporablja Zakon o delovnih razmerjih.

Zakon o delavcih v državnih organih v 39. členu določa, da se delavcu, ki neguje in varuje težje telesno ali zmerno, težje ali težko duševno prizadete osebe letni dopust poveča za pet dni. Kar pa ni enakovredno 159. členu zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da delavcu, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, pripadajo najmanj trije dodatni dnevi letnega dopusta.

S Pravilnikom o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, se določajo kriteriji za opredelitev otrok, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Mednje spadajo otroci z motnjami v duševnem razvoju, gibalno ovirani otroci, slepi in slabovidni otroci, gluhi in naglušni otroci, dolgotrajno hudo bolni otroci in otroci z več motnjami.

V zvezi s tem sprašujem Vlado RS:

1. Zakaj zaposlenim v državnih organih niso priznane enake pravice vezane na dodatne dni letnega dopusta, kot pripadajo ostalim zaposlenim po 159. členu ZDR, ki varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi? Ali Vlada RS meni, da je takšna ureditev pravična?

2. Kot poslanka sem bila seznanjena s primerom zaposlene, ki je zaposlena v državnem organu in ima dolgotrajno hudo bolnega otroka, vendar do dodatnih dni dopusta ni opravičena. Ali so zaposleni v državnih organih napram ostalim zaposlenim v takšnem primeru neenako obravnavani?

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.