Koordinacija zdravniških organizacij proti zakonskima predlogoma za legalizacijo konoplje

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
"Noben zakonski predlog ne upošteva ugotovitev številnih raziskav, ki dokazujejo škodljive učinke uporabe izdelkov z visoko vsebnostjo THC". (foto: Pixabay) "Noben zakonski predlog ne upošteva ugotovitev številnih raziskav, ki dokazujejo škodljive učinke uporabe izdelkov z visoko vsebnostjo THC". (foto: Pixabay)

Koordinacija zdravniških organizacij nasprotuje obema zakonskima predlogoma, s katerima bi dovolili uporabo konoplje v osebne namene oziroma njeno gojenje za potrebe zdravljenja. Očitajo jima nestrokovnost tako po pravni kot po medicinski plati ter neupoštevanje raziskav ter možnega vpliva na zdravje otrok in mladostnikov.

Konec januarja so namreč poslanci SD v parlamentarni postopek vložili predlog zakona, s katerim bi v Sloveniji omogočili gojenje konoplje v medicinske namene, nekaj dni pozneje pa so poslanci SMC vložili še predlog, s katerim bi dovolili uporabo konoplje v osebne namene, njeno gojenje doma v majhnih količinah ter prodajo.

V Koordinaciji zdravniških organizacij, ki združuje Zdravniško zbornico Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, sindikat Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, imajo do obeh zakonskih predlogov odklonilno mnenje. Kot so zapisali v izjavi za javnost, v obeh prepoznavajo nestrokovnost, "saj noben zakonski predlog ne upošteva ugotovitev številnih raziskav, ki dokazujejo škodljive učinke uporabe izdelkov z visoko vsebnostjo THC". Menijo tudi, da v nobenem zakonskem predlogu ni upoštevan vpliv na zdravje otrok in mladostnikov.

Glede konoplje v medicinske namene opozarjajo, da je t. i. medicinska konoplja bolnikom v Sloveniji že na voljo, poleg tega pa so jim na voljo tudi druga "magistralna zdravila iz kanabinoidov in prek interventnega uvoza tudi Sativex".

Kot so navedli, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v celoti financira vse ekstrakte, ki so pripravljeni kot magistralno zdravilo in se predpisujejo otrokom na zeleni recept. Odraslim bolnikom preparate v primeru zdravljenja epilepsije v celoti krijejo zavarovalnice, za zdravljenje drugih indikacij pa se iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja krije 70 odstotkov stroškov, so zapisali. Pri tem so dodali, da recept za posušene cvetne vršičke konoplje oziroma medicinsko konopljo še ni bil izdan.

Opozorili so še na rezultate Evropske raziskave o alkoholu in drugih drogah (ESPAD), po kateri so slovenski srednješolci že zdaj v zadnjih 30 letih presegali evropsko povprečje pri uporabi kanabisa in drugih prepovedanih drog. Tudi zadnja raziskava Eurobarometer o rabi prepovedanih drog za Slovenijo je pokazala, "da se je delež mladih v starosti od 15 do 24 let, ki konoplji pripisujejo tveganje za zdravje, z 61 odstotka leta 2011 zmanjšal na 51 odstotka v letu 2014", so navedli. Slednje po njihovih navedbah kaže, da se mladi že zdaj vse manj zavedajo nevarnosti konoplje in očitno sledijo propagandnim sporočilom o njeni domnevni neškodljivosti.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.