Kmetijsko ministrstvo in trgovci o odpravi nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Grant Bishop/Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Jože Podgoršek se je danes sestal s predstavniki trgovskih podjetij in Trgovinske zbornice Slovenije. Govorili so o odpravljanju nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano, obravnavali pa so tudi pojasnila glede novih določb zakona o kmetijstvu v zvezi z nepoštenimi praksami, so sporočili z ministrstva.

Nove določbe zakona o kmetijstvu, ki bodo veljati začele v začetku prihodnjega leta, je Slovenija pripravila še pred implementacijo evropske direktive, ki bo veljala za promet s kmetijskimi in živilskimi proizvodi, s katerimi se trguje v verigi preskrbe s hrano.

Dogovor o prepovedi nepoštenih trgovinskih praks v prehranski verigi sta Svet EU in Evropski parlament dosegla v sredo. Dogovorjeni ukrepi, ki sledijo predlogu Evropske komisije, gredo v smeri varovanja podjetij in kmetij, ki imajo letno do 350 milijonov evrov prometa. Zajemali bodo tudi varstvo potrošnikov.

Prvič bodo v direktivi navedene tudi prepovedane nepoštene trgovinske prakse, določene prakse pa bodo dovoljene le, če bodo predhodno dogovorjene med pogodbenimi strankami. Direktiva bo veljala za vse deležnike v verigi preskrbe s hrano.

Predstavniki trgovskih podjetij so na sestanku medtem izpostavili spremembe, ki jih prinaša zadnja novela zakona o kmetijstvu pri njihovem poslovanju. Posebej so izpostavili določena nedovoljena ravnanja, ki bodo z januarjem prepovedana in naj bi zahtevala drugačen način poslovanja.

Na sestanku je sodeloval tudi Igor Hrovatič, ki ga je vlada v četrtek za pet let imenovala za novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Hrovatič je na tem položaju nasledil Podgorška.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.