Jutri javna predstavitev liste državljanov Davkoplačevalci se ne damo

Gibanje Davkoplačevalci se ne damo, znano po borbi proti vladnemu zakonu o drugem tiru, bo preraslo v stranko. (foto: Polona Avanzo) Gibanje Davkoplačevalci se ne damo, znano po borbi proti vladnemu zakonu o drugem tiru, bo preraslo v stranko. (foto: Polona Avanzo)

"VABIMO VAS, da se udeležite predstavitve liste državljanov DAVKOPLAČEVALCI SE NE DAMO, ki bo v Svetovnem Slovenskem kongresu na Cankarjevi 1/4, nad veleblagovnico Nama v centru Ljubljane," so zapisali v vabilu za medije in dodali:

"Kdaj? V petek, 16. marec 2018 ob 11:00

Nastopili bodo predlagatelji liste dr. Boštjan M. Zupančič, Vili Kovačič in dr. Jože Duhovnik. Objavili bomo manifest liste, predstavili bomo izhodišča in povzetek programa za delovanje liste. Dogodek bo kulturno zaznamovan z nastopom glasbenikov in pevcev."

Novo stranko Davkoplačevalci se ne damo bo vodil Boštjan M. Zupančič

Gibanje Davkoplačevalci se ne damo, znano po borbi proti vladnemu zakonu o drugem tiru, bo preraslo v stranko, ki se bo podala na volitve, je prejšnji teden potrdil vodja gibanja Vili Kovačič. Kandidat za predsednika bo Boštjan M. Zupančič, podpredsednika pa bosta po Kovačičevih navedbah on in profesor Jože Duhovnik. Stranka bo šla na volitve samostojno.

Predvolilne aktivnosti, tudi glede ustanovnega kongresa, bodo razkrili prihodnji petek v Svetovnem slovenskem kongresu, sta napovedala Kovačič in nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Zupančič. Stranka, ki bo imela enako ime kot civilna iniciativa oz. skrajšano Davkoplačevalci, se bo uvrščala desno od centra političnega prostora. Kovačič je napovedal, da bodo kandidate za poslance iskali z razpisom, ki ga nameravajo objaviti v enem od osrednjih časnikov.

Manifest stranke, ki je integralni del njenega programa, bodo v celoti objavili v petek. Kot je za navedel Zupančič, sicer prejemnik letošnje bodeče neže za seksistično izjavo leta, imajo "za razliko od Marjana Šarca in nekaterih drugih program, ki so ga izdelali izvedenci z gospodarskimi in drugimi izkušnjami". Bistvo stranke pa po njegovih besedah v danih razmerah ni samo v programu, ampak "v kredibilnosti in prepoznavnosti oseb, ki bodo v tej stranki in jo poosebljajo".

Razkril je nekaj točk manifesta stranke, med katerimi je na prvem mestu zaveza, da bodo skupaj z zdravniki, zavarovalnico in civilnimi iniciativami razvili model kakovostne zdravstvene oskrbe s čim manj čakalnih vrst, na drugem mestu pa, da bodo zvišali najnižje pokojnine.

V javnih podjetjih in zavodih bodo vodstva dobila možnost, da preuredijo prekarno delo v redna delovna razmerja, državljanom z nizkimi plačami in mladim pa bodo zagotovili ustrezna socialna stanovanja, sta dve od obljub stranke v nastajanju. Med zavezami sta tudi priprava programa za zagotovitev vitke države vključno z občinami in zagotovitev dolgoročnih razvojnih programov za kakovostno rast slovenske obrambe.

"Kmetijstvu bomo omogočili, da razvije programe in take ekonomske modele, da bomo v državi dvignili samooskrbo s sedanjih 30 na 70 do 80 odstotkov, gospodarstvu bomo odprli možnost vključevanja v globalno ekonomijo in hkrati zagotovili pospešeno investiranje v visokokakovostna delovna mesta," je še navedeno v delu manifesta stranke.

Davkoplačevalci se ne damo bo torej še ena v nizu strank, ki nastajajo pred letošnjimi državnozborskimi volitvami.

nazaj na vrh