Inkvizicijska cenzura borčevske zveze: rada bi prepovedala nacistične simbole, sama pa uporablja rdečo zvezdo! Izpostavljeno

Sami paradirajo s totalitarnimi simboli, drugim pa bi vzeli pravico do uporabo simbolov, ki nimajo novene zveze s fašizmom. (foto: Matic Štojs Lomovšek) Sami paradirajo s totalitarnimi simboli, drugim pa bi vzeli pravico do uporabo simbolov, ki nimajo novene zveze s fašizmom. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Kot kaže, so borčevskim funkcionarjem v zadnjem času zrasla krila, zato želijo doseči zakonodajne spremembe, s katerimi bi prepovedali nacistične in fašistične simbole. Boj proti fašizmu je prva na seznamu prioritet Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Zato ni čudno, da že nekaj časa zori pobuda za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov, ki jo je sestavil podpredsednik zveze Marijan Križman. Pobudo, iz katere bo nastal zakonski predlog, v teh mesecih predstavljajo po državi.

 

"V Sloveniji je veliko sovražnega govora, največ ga najdemo prav v državnem zboru. Potem se znajdemo v praznem prostoru glede ukrepov policije, saj nimamo zakona, ki bi prepovedal nacistična in fašistična gesla," je o razlogu za pobudo za STA povedal Križman.

Kot primere nekaznovanja sovražnosti je omenil izobešanje nacističnih zastav v Ljubljani, zbiranje paravojaških organizacij s simboli domobranstva in občasno pojav fašističnih simbolov na Primorskem.

"Vse to me je navdalo z mislijo, da bi bilo treba nekaj narediti, zato sem napisal pobudo, ki jo je predsedstvo zveze vzelo za svoje. Nato smo se odločili, da bomo o tem javno spregovorili in organizirali nekaj okroglih miz," je pojasnil Križman in dodal, da je bila nedavno prva v Kopru.

Danes bo v Ljubljani, nato aprila v Celju, Mariboru, Kranju, Novi Gorici in Trbovljah.

Javne tribune so po njegovih besedah namenjene širši javnosti zaradi zavedanja nevarnosti skrajnih desničarskih skupin ter postavitvi ločnice med osvoboditelji naše države ter tistimi, ki so sodelovali z nacisti in fašisti.

"S tem želimo narediti nekaj, kar so druge države že zdavnaj uredile. Žalostno dejstvo je, da prav državi, iz katerih sta nekoč prihajala fašizem in nacizem, Italija in Nemčija, te zakone imata. Tudi Avstrija ima zakon o prepovedi nošenja fašističnih in nacističnih simbolov," je poudaril Križman.

Pri tem je omenil vsakoletni pohod nekdanjih in sedanjih podpornikov ustaštva v Pliberk (Bleiburg), kjer so Britanci po koncu druge svetovne vojne jugoslovanski partizanski vojski izročili vojne zločince.

"Skozi našo državo se pelje nešteto v ustaško uniformo oblečenih in z ustaškimi simboli opremljenih ljudi v Pliberk. Tega ne moremo preprečiti, če nimamo zakona. Zato smo se odločili, da pripravimo podlago za zakon in ga vložimo v državni zbor," je še pojasnil Križman.

V ta namen so člani zveze združenj borcev že obiskali nekaj strank, predvsem levih in levosredinskih, in jih zaprosili za podporo predlogu zakona, ko ga bodo vložili v postopek. Na zvezi, ki je z 42.000 člani največja antifašistična in veteranska organizacija v državi, po Križmanovih navedbah računajo, da se bo to zgodilo jeseni, danes poroča STA.

No, pravzaprav je treba reči, da gre borčevski zvezi predvsem za prepoved domobranskih simbolov, predvsem ima na piki modrega orla, ki je pravzaprav grb dežele Kranjske in se je pojavil že v devetnajstem stoletju kot reprezentativna zastava Slovencev. Zagotovo pa gre pri tej pobudi za veliko sprenevedanje in sprevrženost, kajti borčevska zveza uporablja drug totalitaren simbol, to je rdečo zvezdo. To je samo eden od razlogov, zakaj bi morali inkvizicijski cenzuri borčevske zveze reči glasen NE.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.