Ministrica Györkös Žnidarjeva izgubila tožbo proti Sloveniji na evropskem sodišču

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vesna Gyökös Žnidar Vesna Gyökös Žnidar Urban Cerjak/Demokracija

Ministrici za notranje zadeve in nekdanji odvetnici Vesni Györkös Žnidar s pritožbo zoper Slovenijo na Evropskem sodišču za človekove pravice ni uspelo. Kot je poročal Dnevnik, je sodišče v četrtek objavljeni odločitvi zapisalo, da bi morala najprej izčrpati vse pravne možnosti v Sloveniji in šele nato iskati pravico v Strasbourgu.

Györkös Žnidarjeva se je zoper Slovenijo pritožila leta 2013, ko je bila še odvetnica v Mariboru. Spor izvira iz leta 2012, ko je Györkös Žnidarjeva, ki je bila takrat odvetnica, pred sodiščem branila mariborske vstajnike, ki so jim očitali napad na policiste.

Od sodnice je dvakrat zahtevala izločitev, saj je menila, da je pristranska. Sodnica pa je dvakratno zaporedno intervencijo odvetnice štela za spodkopavanje avtoritete sodišča. Kaznovala jo je s 500 evri kazni in ji zagrozila tudi z možnostjo zapora. Po pritožbi odvetnice je višje sodišče v Mariboru kazen potrdilo.

Obrnila se je na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa jo je zavrnilo. Ocenilo je, da je imela možnost, da bi se pritožila na ustavno sodišče in da bi morala najprej izkoristiti to možnost. Györkös Žnidarjeva je sicer trdila, da na ustavnem sodišču ne bi mogla pričakovati uspeha, saj v preteklosti ustavni sodniki tovrstnim pritožbam niso ugodili.

"Zgolj dvomi o uspehu pritožbe, ki ne bi bila očitno nesmiselna, ni veljaven razlog za to, da pritožbe ne vloži," je zapisalo evropsko sodišče.

nazaj na vrh