Grims: Selektivnost ministra za pravosodje Klemenčiča glede obravnave državnih pravobranilk?

  • Napisal  SDS, K. K.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Goran Klemenčič Goran Klemenčič Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z ravnanjem vlade glede plače bivše funkcionarke na Državnem odvetništvu ter vlogi ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča v tej zadevi.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Iz javno dostopnih podatkov izhaja, da je funkcionarki Državnega odvetništva (pred tem je bila pravobranilka na Državnem pravobranilstvu) ge. Mateji Senih potekel mandat 3. 12. 2017. Sama naj bi Vladi RS predlagala, da se ji po izteku funkcije državne pravobranilke zagotovi enaka plača, kot jo je prejemala v času opravljanja funkcije. Iz javno dostopnih podatkov izhaja tudi, da je bil njen predlog sprejet in uresničen, pri čemer naj bi bila pomembna podpora ministra za pravosodje.

Ob tem naj bi ji na Državnem odvetništvu takoj po izteku mandata ponudili mesto strokovne sodelavke oz. druga primerna delovna mesta, ki pa jih očitno ni hotela sprejeti. Dve drugi državni pravobranilki, ki jima je ravno tako potekel mandat, pa sta mesti strokovnih sodelavk sprejeli.

Vlado Republike Slovenije na osnovi Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije zato sprašujem:

Kako je Vlada Republike Slovenije lahko obravnavala neko vlogo, ki bi jo sicer moral pripraviti in posredovati generalni državni odvetnik pristojnemu ministru?
Kako je možno, da je bivša funkcionarka pisala vladi mimo sebi nadrejenega generalnega državnega odvetnika in mimo Ministrstva za pravosodje, v pristojnost katerega sodi Državno odvetništvo?
Ali drži, da je bila navedena vloga posredovana vladi v dogovoru z ministrom za pravosodje?
Kako lahko vlada takšno vlogo sploh obravnava in ali to pomeni, da se lahko vsak funkcionar, ki se mu izteče funkcija, mimo predstojnika organa, v katerem je bil funkcionar, samostojno obrača na vlado in pri tem tudi uspe, če ima podporo ministra za pravosodje?

nazaj na vrh