Gibanje, ki zbira podpise za odstop ministrice za zdravje Kolar Celarčeve, zbralo že 8 tisoč podpisov!

  • Napisal  C. Š./ Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Milojka Kolar Celarc Milojka Kolar Celarc STA

Gibanje Skupaj naprej, ki je 21. februarja začelo zbirati podpise pod spletno peticijo za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je do zdaj zbralo približno 8 tisoč podpisov. Podrobnosti bodo sporočili v torek, ko se bo danes opolnoči iztekel rok za oddajo podpisov, je za STA povedal predsednik gibanja Danijel Bešič Loredan.

V gibanju v petek pripravljajo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili shod, ki bo potekal naslednji teden, je napovedal iniciator gibanja Danijel Bešič Loredan. Dejal je, da si želijo, da se vsi procesi do volitev ustavijo, na ministrstvu pa se opravljajo le tekoči posli. “Vse, kar naj bi sprejeli še v tem mandatu, je dokazano škodljivo, z že sprejetimi ukrepi pa zdravstvo tone vse globlje,” je dodal.

Dostopnost do zdravstvenih storitev se je v zadnjih štirih letih drastično poslabšala, politika pa mora za to stanje prevzeti odgovornost, pozivajo v gibanju. Število čakajočih na terapevtski poseg ali diagnostični postopek za 48 vrst zdravstvenih storitev se je od 1. januarja 2014 do 1. februarja letos povečalo za 59,3 odstotka, od tega nad dopustno čakalno dobo za 219,2 odstotka, navajajo v peticiji. Bolnik po njihovih besedah izgublja stik z izbranim družinskim zdravnikom, kar pomeni razpad temeljev za dobro delujoč javni zdravstveni sistem. Število napotitev s primarne na sekundarno raven se je tako v obdobju od leta 2013 do decembra 2017 povečalo za 148,7 odstotka, so zapisali.

Vlada pravice bolnikov rešuje s kaznovanjem bolnikov in osebnih zdravnikov v korist politike, so opozorili v gibanju. Tako je bila med drugim uzakonjena presoja utemeljenosti napotitve in stopnje nujnosti osebnega zdravnika ter določena kazen za domnevno neupravičeno napotitev in napačno stopnjo nujnosti, poroča STA. Vse to pomeni, da bodo bolniki dobili še manj kakovostne, pravočasne in varne obravnave, so še izpostavili v gibanju.

Ministrica večkrat prestala interpelacijo, zaradi Cerarjeve podpore, sedaj pa premier pravi, da ni pravi čas za zamenjavo
Predsednik vlade Miro Cerar je konec februarja v odzivu na peticijo za odstop ministrice dejal, da pobuda za njen odstop prihaja v času, ko se lahko vprašamo, ali je smiselno tri mesece pred volitvami menjati katerega koli ministra. A je obenem zagotovil, da sledi temu, kar vsebinsko sporočajo deležniki v zdravstvu in ob njem. Želi si, da se te pripombe upoštevajo in se ves čas “priganja ministrstvo”, da dela, da izboljšujejo zadeve, kjer se da. Priznal pa je, da gre proces počasneje, kot si je želel.

Cerar hkrati pozablja, da je bila ministrica za zdravje večkrat interpelirana, vendar jo je vedno odločno podprl. Njegove izjave so tako čisto sprenevedanje, predvsem njemu pa gredo zasluge, da se stanje v zdravstvu poslabšuje iz dneva v dan.

Podpise za odstop ministrice lahko do polnoči oddate na tej povezavi

C. Š./ Nova24TV

nazaj na vrh