Eva Irgl za jutri sklicala sejo komisije o socialni pravičnosti, izključenosti in energetski revščini

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Eva Irgl Eva Irgl

 Predsednica komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je za jutri, petek 23. februarja 2018, ob 12. uri, sklicala nujno sejo komisije, na kateri bodo poslanke in poslanci razpravljali o socialni pravičnosti, socialni izključenosti in energetski revščini.

 

20. februar je zaznamovan kot svetovni dan socialne pravičnosti. Omenjeni datum je določila generalna skupščina OZN, ki je želela z obeležitvijo omenjenega svetovnega dne povečevati zavedanje o problemih revščine, neenakosti med spoloma, brezposelnosti in socialne izključenosti. Socialna pravičnost je pravzaprav sistem, ki temelji na enakosti in solidarnosti, na dejstvu, da imamo kot ljudje določene osnovne pravice, ki naj bi jih okolje, v katerem živimo, zagotavljalo. V okviru teh vprašanj pa se pogosto izpostavlja tudi socialno izključenost.

V zimskih mesecih pa je vedno več družin v stiskah tudi zaradi t. i. energetske revščine. V Centru Fokus pojasnjujejo, da je v Sloveniji čedalje več revnih gospodinjstev, saj rast cen energije prehiteva rast dohodkov. Energetska revščina pa najbolj prizadene gospodinjstva z nizkimi dohodki, ki se obenem zaradi finančnih in materialnih stisk soočajo še s socialno izključenostjo. Poslanka Eva Irgl je nedavno na vlado naslovila tudi vprašanje o tem, kakšne spremembe načrtuje na področju socialne, stanovanjske in pokojninske politike za zajezitev energetske revščine.

Na sejo je predsednica komisije Eva Irgl povabila predstavnike naslednjih organizacij:

- Varuh človekovih pravic

- Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

- Skupnost centrov za socialno delo

- Zveza društev upokojencev Slovenije

- Statistični urad Slovenije

- Slovenska Karitas

- Rdeči križ Slovenije

- Nacionalni svet invalidskih organizacij (NSIOS)

 

Sejo komisije bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na TV Slovenija 3.

nazaj na vrh