Direktor Sove, Kozmelj, je danes nepreklicno odstopil

  • Napisal  vir. nova24tv.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
STA STA

S 17. marcem 2020 je s položaja direktorja SOVAe nepreklicno odstopil direktor slovenske varnostno-obveščevalne agencije Rajko Kozmelj. Ugotovil je, da ne uživa zaupanje nove vlade.

 

“Direktor Slovenske obveščelevalno-varnostne agencije mag. Rajko Kozmelj se je odločil, da bo z današnjim dnem nepreklicno odstopil s položaja direktorja agencije,” so zapisali na spletni strani Sove.

Po zapisu iz Sove, naj bi iz potez nove vlade in nekaterih javno objavljenih komentarjev bilo moč sklepati, “da je direktor agencije osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado, kar negativno vpliva na odnos nove vlade z agencijo, kar pa je po njegovi oceni nedopustno”.

Znak osebnega nezaupanja

Kozmelj namreč od nastopa nove vlade ni prejel nobenih navodil oziroma usmeritev za delo agencije s strani predsednika vlade Janeza Janše ali njegovega svetovalca za nacionalno varnost Žana Mahniča, kar si pri Sovi razlagajo kot znak osebnega nezaupanja.

“Direktor agencije Rajko Kozmelj se je zato odločil, da iz strokovnih razlogov odstopi in tako da možnost novi vladi, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala zaupanje nove vlade in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado ter tako zagotavljala visoko raven nacionalne varnosti državljanom Republike Slovenije,” so navedli v sporočilu za javnost.

“Direktor agencije nikakor ne želi, da bi njegov odstop bil v danih razmerah, ko so vsi napori usmerjeni v zajezitev širjenja okužbe, prednostna naloga te vlade, vendar pozna vlogo Sove v sistemu nacionalne varnosti in je prepričan, da mora sodelovanje med vlado in agencijo v vseh okoliščinah potekati nemoteno in tvorno,” so pojasnili pri varnostno-obveščevalni agenciji.

Ivan Šokić

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.