Bo murgelski balon imenovan Marjan Šarec počil šele na državnozborskih volitvah?

Če bi bile volitve danes, bi največ poslancev dobila Lista Marjana Šarca. In to kljub temu, da ljudje sploh ne vedo, kdo bi bili ti poslanci. Foto: Matic Štojs Lomovšek Če bi bile volitve danes, bi največ poslancev dobila Lista Marjana Šarca. In to kljub temu, da ljudje sploh ne vedo, kdo bi bili ti poslanci. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Vlado, ki opravlja tekoče posle, podpira 30,6 odstotka vprašanih, podpora je po odstopu premierja Mira Cerarja narasla. Ne podpira je 57,4 odstotka, neopredeljenih pa je 12 odstotka vprašanih, kaže anketa, ki jo je za POP TV izvedla Mediana Pulse. Če bi bile volitve v DZ danes, bi si največ mest zagotovila Lista Marjana Šarca (14,6 odstotka).

Anketa kaže, da bi se na drugo mesto uvrstila SDS z 10,8 odstotka glasov, na tretje mesto pa SD z 8,8 odstotka podpore. Sledita ji SMC s 5,8 in Levica s 4,2-odstotno podporo. NSi bi volilo 3,8 odstotka vprašanih, stranko DeSUS pa 3,3 odstotka vprašanih. 18,7 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volili, 9,4 odstotka jih ne bi volilo nobene od naštetih strank, 10,8 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

Na lestvici priljubljenosti politikov se je na prvo mesto ponovno uvrstil predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in kamniški župan Marjan Šarec. Na četrto, peto in šesto mesto so se uvrstili predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan ter vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec. V. d. predsednika NSi Matej Tonin je zasedel sedmo mesto.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je s 14. mesta skočil na deveto. Na 10. mesto se je uvrstil predsednik Dobre države Bojan Dobovšek, prvak SDS Janez Janša pa se je uvrstil na 19. mesto. Na 20. mestu je pa je Franc Kangler iz Združene desnice.

Sodelujoče v anketi so povprašali tudi po stališču do stavk v javnem sektorju. Stavke šolnikov ne podpira podpira 55,8 odstotka vprašanih, podpira pa jo 37,7 odstotka. 4,3 odstotka vprašanih se ni opredelilo, 2,2 odstotka anketiranih pa ni želelo odgovoriti.

Anketo je opravila Mediana Pulse na vzorcu 717 državljanov. Seveda javnomnenjske ankete ne povedo vse, a kažejo neke trende. To pomeni, da trenutno v slovenski javnosti največjo podporo med strankami uživa Lista Marjana Šarca, ki niti programa nima. Ima samo nekdanjega komika, ki je po spletu okoliščin postal kamniški župan. In bil pred predsedniškimi volitvami umetno napihnjen s strani tranzicijske levice.

Na koncu se lahko samo vprašamo: Bo murgelski balon imenovan Marjan Šarec počil šele na državnozborskih volitvah?

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.