Ali bo drugi krog iskanja mandatarskega kandidata bolj uspešen?

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Urban Cerjak/Demokracija

DZ se bo danes seznanil z obvestilom predsednika republike Boruta Pahorja, da v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade, s čimer bo v soboto začel teči drugi krog iskanja mandatarskega kandidata. Medtem se bodo nadaljevala koalicijska pogajanja peterice sredinskih strank z Levico.

Pahor je namreč DZ 23. julija DZ obvestil, da po junijskih državnozborskih volitvah v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Pahor je namreč na osnovi posvetovanj z vodji poslanskih skupin ugotovil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

Nato je kandidaturo ponudil Janezu Janši, predsedniku SDS, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, a Janša kandidature ni sprejel. Tudi predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec je predsednika republike seznanil, da še nima zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Ko se bo DZ danes seznanil s Pahorjevim obvestilom, se bo zaključil prvi krog iskanja mandatarskega kandidata, v soboto pa bo začel teči drugi, štirinajstdnevni krog. V njem lahko poleg predsednika republike kandidata za mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev.

V tem času bo vladno koalicijo poskušal sestaviti Marjan Šarec, ki vodi pogajanja strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS z Levico. Pogovore so začeli v četrtek, ko so ugotovili, da so vsebinska razhajanja med njimi velika, a je kljub temu mogoče doseči dogovor.

Ker se s pogajanji mudi, saj imajo za uskladitev pogodbe le dober teden časa, bodo pogovori v teh dneh intenzivno potekali. Že danes bodo osnutek koalicijske pogodbe po posameznih področjih pretresale delovne skupine, predsedniki vseh šestih potencialnih koalicijskih strank pa se bodo predvidoma sestali v nedeljo.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.