Štirikilometrski asteroid na poti proti Zemlji- v primeru trka bi povzročil ogromno razdejanje Izpostavljeno

Simbolična slika (foto: twitter) Simbolična slika (foto: twitter)

Velik asteroid leti proti našemu planetu in v primeru trka bi povzročil ogromno razdejanje.

Center za opazovanje objektov v bližini Zemlje (CNEOS) je odkril, da ima asteroid 1998 OR2 premer 4 kilometre in bi Zemljo predvidoma preletel 29. aprila 2020. Razdalja med Zemljo in asteroidom naj bi bila pri tem 6,3 milijona kilometrov, vendar pa se poti letenja lahko zaradi določenih pojavov tudi spremenijo, kar bi lahko pripeljalo tudi do trka. Direktor Nase Jim Bridenstine je dejal, da so prepričani, da ljudje razumejo, da to ni hollywoodski film. 

Nasa sicer razvija Test preusmerjanja asteroidov (DART), s katerim bo poizkušala preusmerjati asteroide pred potencialnim trkom z Zemljo. Uporaba sonde in aktiviranje testa je predvideno za leto 2021, celoten projekt pa naj bi bil končan do leta 2022. 

Sicer pa v Nasi kot najbližji možni incident označujejo hipotetični trk Zemlje in asteroida 20006KV89, ki bi se lahko zgodil devetega septembra letos. Verjetnost trka je sicer v Nasi ocenjujejo z ena proti sedem tisoč. 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.