Pregled, arhiviranje in digitalizacija kulturne dediščine Jožeta Karlovška: Nastali bosta knjiga in razstava Izpostavljeno

Skodelica s Slovenskim ornamentom Jožeta Karlovška Skodelica s Slovenskim ornamentom Jožeta Karlovška

V Kulturno umetniškem društvu Jožeta Karlovška se pripravljajo na začetek obsežnega projekta pregleda, arhiviranja in digitalizacije celotne kulturne dediščine Jožeta Karlovška. Jože Karlovšek je bil umetnik, ki je v svojem kratkem življenju (1900 - 1963) ustvaril neverjetno zapuščino s področja slovenske ornamentike, narodopisja, stavbarstva ter slovenske umetnosti. Bil je neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Nastala bo obsežna knjiga, ki bo vključevala neprecenljivo kulturno dediščino slovenskega naroda ter razstava, katero želijo v društvu predstaviti v vsakem kulturnem domu in knjižnici po Sloveniji. Projekt bo trajal pet let.

Jože Karlovšek je bil vsestranski strokovnjak. Kot stavbenik se je udejstvoval pri gradnji mnogih objektov; Papirnica Količevo, Papirnica Videm Krško, Kartonažna tovarna v Ljubljani. Patentiral je opeko Radomka (Radomlje Karlovšek), učil je na Gradbeni srednji šoli v Ljubljani in v tistem času spisal strokovne skripte za to šolo. Izdal je več knjig s področja stavbarstva, kot sta Slovenska hiša, Slovenski dom.

Na področju umetnosti je sistematično  proučeval slovenski ornament, izdelal in zasnoval na stotine ornamentov ter napisal dve knjigi o slovenskem ornamentu. Ukvarjal se je tudi s slikarstvom in patentiral slikanje na les z lužnimi barvami. Veliko se je ukvarjal s slovenskimi in slovanskimi bajeslovnimi zgodbami ter mnoge od teh tudi narisal na les. Imel je veliko razstav ter dobil precej priznanj in nagrad za svoje delo.

V Sloveniji se ni nihče tako sistematično ukvarjal s slovenskim ornamentom, kot se je Jože Karlovšek. Jože Karlovšek je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko, svoje življenje je posvetil raziskovanju in razvoju slovenskega ornamenta. Bil je ustanovitelj keramične tovarne Dekor v Zgornji Šiški v Ljubljani (leta 1931).

srebrnik 5 Medium

Srebrnik s Slovenskim ornamentom Jožeta Karlovška, ki je nastal v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem v Ljubljani in Zlatarno Celje kot protokolarno darilo.

Prof. dr. Janez Bogataj je kolekcijo opisal kot edinstveno kolekcijo spominkov in uporabnih izdelkov, kakršne pri nas še nismo poznali, tako v vsebinskem kot tudi aplikativnem razponu.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.