Pred stotimi leti se je rodil ameriški jazz pianist in pevec Nat King Cole

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Nat King Cole leta 1964 (foto: Wikipedia) Nat King Cole leta 1964 (foto: Wikipedia)

Pred stotimi se je na današnji dan rodil Nat King Cole, ki velja za enega najbolj priljubljenih pianistov in pevcev v zgodovini glasbe 20. stoletja. Glasbenik žametnega baritonskega glasu in občutene interpretacije je znan po brezčasnih uspešnicah, kot so Unforgettable, Mona Lisa, Sturdust in When I fall In Love.

 

Glasbenik s pravim imenom Nathaniel Adams Coles se je rodil v mestu Montgomery v ameriški zvezni državi Alabama. Odraščal je v Chicagu. Na orgle ga je naučila igrati mati, ki je bila cerkvena organistka. Na njegov glasbeni razvoj je močno vplival tudi priznani jazzovski pianist Earl Hines.

Glasbeno kariero je Cole začel z dirigiranjem v orkestru, ob tem pa je nastopal tudi v bandu skupaj z bratom Eddiejem. Pozneje je kot pianist ustanovil svoj prvi trio - King Cole Swingsters, ki sta ga sestavljala še kitarist Oscar Moore in basist Wesley Prince.

Ubral je dve različni glasbeni poti: deset let je nastopal kot jazzovski pianist, pozneje pa kot pevec popularne glasbe, kar ga je uvrstilo med najbolj iskane pevce minulega stoletja.

Pomemben je njegov prispevek k jazzu, saj je s svojimi inovativnimi harmonijami in tehnično dovršeno improvizacijo povezal swing z novim slogom bepop, kar je med drugim mogoče slišati v skladbah albuma After Midnight.

Preizkusil se je tudi kot filmski igralec, zaigral je v več krajših in dokumentarnih filmih, med večjimi vlogami pa velja omeniti upodobitev skladatelja W. C. Handyja v biografskem filmu Allena Reisnerja z naslovom St. Louis Blues.

Bil je tudi eden prvih Afroameričanov, ki je vodil svojo oddajo na televiziji - The Nat King Cole Show.

Njegovo življenje se je končalo pri komaj 45 letih. Umrl je 15. februarja 1965 za posledicami raka na pljučih.

nazaj na vrh