Današnji dan še posebej posvečen našim štirinožnim prijateljem

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Danes obeležujemo svetovni dan psov, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o potrebni pomoči psom povsod po svetu. V slovenskih zavetiščih na nove lastnike čaka nekaj več kot 120 psov. Te pse lahko sprehodite, jim nesete kakšen priboljšek, zavetišču poklonite rabljene ovratnice, povodce in odeje, svetujejo na spletnem portalu Pes moj prijatelj.

 

 

Kot so zapisali, boste s tem polepšali dan kosmatincem in njihovim skrbnikom. Prav je, da našim najboljšim prijateljem zadostno pozornost namenjamo vsak dan, a naj bo današnji svetovni dan psov vnovična priložnost, da se spomnimo tudi na vse tiste, ki nimajo sreče, da bi spali na toplem kavču.

Na ta dan se namreč poudarja pravica psov do veselega in varnega življenja. Zato jih danes ne pozabite še dodatno počohati in razvajati.

Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega že v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolgih 140 stoletij delili vse - hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev, odigrali so pomembno vlogo pomočnikov pri psihoterapiji, pišejo na portalu.

Danes je pes postal človekov najboljši prijatelj in prvi človekov živalski družabnik, ki ima pomemben vpliv na človeško družbo in kulturo.

Vse več študij dokazuje, da živali včasih učinkujejo bolje kot katerokoli zdravilo, saj imajo resnično terapevtske sposobnosti. Druženje z živalmi lahko pozitivno vpliva na zdravje pri bolnikih, prav tako pa je stik z živalmi ugoden tudi za človekovo duševnost, saj lahko v težkih življenjskih situacijah pomaga vzpostaviti duševno ravnovesje.

26. avgust je razglašen za svetovni dan psov od leta 2004.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.