Zver in Tomčeva o napovedi ZDA, da uvede carine za jeklo in aluminij Izpostavljeno

foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o napovedi ZDA, da uvede carinske tarife za jeklo in aluminij. V razpravi sta sodelovala vodja slovenske delegacije v ELS, dr. Milan Zver (SDS/ELS), in evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS).

 

Dr. Zver je izpostavil, da so evro-atlantske povezave strateškega pomena tako za ZDA kot za Evropsko unijo. "EU in ZDA temeljita na skupni kulturni podlagi, vrednotah ter gospodarski izmenjavi, ki nas je do sedaj povezovala. Ukrep ZDA glede pribitkov na jeklo in aluminij je korak v nasprotno smer. Gre za protekcionizem, ki namesto sodelovanja, v ospredje postavlja konfrontacijo", je dejal.

Tudi Romana Tomc je izrazila skrb glede te odločitve: "Napovedi ZDA glede uvedbe carin me zelo skrbijo. Ampak reči, da tega ni bilo mogoče pričakovati, je naivno. Žal ne moremo ukazovati drugim, kako naj se obnašajo, lahko pa vplivamo na to, kako se bomo obnašali mi. Nikakor si ne želim, da bi prišlo do trgovinske vojne, saj bi s tem škodo utrpeli vsi, predvsem pa evropski državljani, ki se vse bolj upirajo neodločni politiki, ki ne zna zaščititi svojega gospodarstva, svojih meja in vrednot."

Opozorila je tudi na dejstvo, da se mora evropska politika spremeniti: "Odgovorna politika mora sprejemati takšne ukrepe, ki bodo zaščitili evropsko gospodarstvo. S tem dejstvom se bomo morali soočiti, da bomo lahko sprejeli prave odločitve za našo prihodnost."

Ob koncu je dr. Zver dejal, da "mora EU ponuditi odločen, a sorazmeren odgovor, ki bo spoštoval pravila Svetovne trgovinske organizacije." Dodal je, da se mu zdi predvsem pomembno, "da bo Evropska unija še naprej gradila mostove, tudi če bodo ostali gradili zidove."

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.