Vabilo k podpisu pobude za manjšinske jezike "Minority SafePack"

Podpišite pobudo za manjšinske jezike. Tudi v članku najdete link za odprtje te spletne strani: www.minority-safepack.eu ! Podpišite pobudo za manjšinske jezike. Tudi v članku najdete link za odprtje te spletne strani: www.minority-safepack.eu ! Printscreen L.K.

MSP Formular

Teče zadnjih 30 dni za zbiranje podpisov za evropsko državljansko pobudo za izboljšanje pravnega položaja jezikovnih in narodnih manjšin »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi«. Glavni cilj pobude je, da EZ/EU sprejme niz pravnih aktov za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, ter okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti. To naj vključuje politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne (državne) pomoči.

Za uspeh pobude bi bilo potrebno v vseh državah – članicah EU do 3. aprila 2018 zbrati milijon podpisov, hkrati pa vsaj v sedmih državah-članicah preseči določeni prag števila podpisov. Evropsko državljansko pobudo lahko v vsaki članici EU podprejo državljani, ki imajo pravico voliti v Evropski parlament (v Sloveniji so to vsaj 18 let stari državljani Republike Slovenije, ki morajo navesti svoj EMŠO - enotno matično številko). Podpisna akcija poteka po spletu, kjer so formularji za posamezne države dostopni na spletni strani www.minority-safepack.eu (Največ “tehničnih” težav je pri vnosu rojstnih datumov, kjer je med številkami za dan, mesec in leto namesto pik treba vpisati poševnice, torej /.)

Bornih 627 podpisnikov iz Slovenije

Po podatkih te uradne spletne strani je bilo do danes zjutraj (5.3.2018) v Sloveniji SAMO 627 podpisnikov, kar je le 10,5 % po razdelilniku določenih 6.000 podpisov. Pred dnevi je celovška ORF sporočila, da je v Evropi pobudo podprlo že okrog 700.000 ljudi in da so predvideno število že močno presegli v Romuniji, na Madžarskem in na Slovaškem. Po spletno dosegljivih podatkih dobro kaže zbiralcem elektronsko podanih podpisov tudi v Latviji, Španiji in na Danskem, po podatkih FUENS – Federalistične unije evropskih narodnosti oz. projektnega vodje državljanske pobude Matica Germovška Žnidaršiča (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) pa tudi v Estoniji, kjer zbirajo podpise na papirnih formularjih. Med 434.327 do sedaj po e-prijavi zbranimi podpisi je bilo 4.288 avstrijskih državljanov (31,8 % od predvidenih), 5.423 italijanskih (9,9 %), 795 hrvaških (9,6 % predvidenih) itd.

Podpišite in preprečite sramoto

Tajnik NSKS - Narodnega sveta koroških Slovencev Marko Oraže nam je posredoval poenostavljen formular za zbiranje podpisov podpornikov med državljani Republike Slovenije. Menda naj bi se vključil v zbiranje podpisov tudi Mladinski svet Slovenije. Komur vnašanje podpore na uradno spletno stran državljanske pobude res predstavlja prevelik problem, si lahko natisne priloženi “MSPI Formular_SLO-1.jpg” in ga izpolnjega ter podpisanega od čimveč državljanov RS čimprej pošlje po pošti na naš naslov: Klub koroških Slovencev v Ljubljani, Erjavčeva 26, p.p. 1723, 1101 Ljubljana. Poskrbeli bomo za vnos podatkov v spletni portal in tudi na ta način preprečili sramoto, da imamo v Sloveniji polna usta besed o solidarnosti z manjšinami, ne zmoremo pa zbrati minimalnega števila podpisnikov evropske državljanske pobude.

Vsak glas šteje

Organizacije in posamezniki, ki imate v drugih državah – članicah EU svoje prijatelje, jih lahko nagovorite za podpis pobude na spletno dostopnih formularjih v njihovih jezikih. Šteje namreč vsak glas do milijona. Za prepričljivost državljanske pobude pa tudi čez milijon!


Janez Stergar

Ljubljana, 5.3.2018

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.