V SDS vseskozi zagovarjajo, da je javnoveljavne programe v osnovnih šolah potrebno financirati 100 %

  • Napisal  Vir: sds.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Javnoveljavne programe v osnovnih šolah je treba financirati 100 %1 Javnoveljavne programe v osnovnih šolah je treba financirati 100 %1 Vir: Twitter

Nenavadno je, da koalicijske stranke v Državnem zboru zatrjujejo, da so poskušale odpraviti neustavnost glede financiranja javno veljavnih programom ob tem, da so podale kar tri različne predloge, ki pa niso sledili odločbi Ustavnega sodišča.

 

Na današnjem nadaljevanju februarske seje Državnega zbora so poslanke in poslanci razpravljali tudi o predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki so ga v poslanski skupini SDS v parlamentarno proceduro sicer vložili že skorajda leto dni nazaj. S predlagano novelo želijo v poslanski skupini SDS udejaniti odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2015, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja.

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, je v nadaljevanju.

JELKA GODEC: Hvala. Zanimivo je, kako največja vladajoča stranka govori, da ni bilo politične volje v državnem zboru, da bi v roku štirih let, štiri let odpravila protiustavnost oziroma ustavno nepravilnost, ki se pojavlja v zakonu o financiranju vzgoje in izobraževanja. Namreč, politična volja mora biti na strani vladajočih strank in očitno se vladajoče stranke niso uspele poenotiti glede financiranja zasebnih šol.

Naš tretji predlog, torej že tretji, sledi odločbi Ustavnega sodišča, ki jasno in glasno pove, da je potrebno glede na ustavo zasebnim šolam oziroma šolam, ki izvajajo javnoveljavni program, ta program financirati 100 %. Ustavno sodišče je decembra 2014 torej to odločilo in zapisalo, da je potrebno to protiustavnost odpraviti v enem letu. Danes, od leta 2014 do 2018, v skoraj štirih letih vladajoča koalicija tega ni uspela narediti. Mi smo trikrat vložili ta predlog, očitno bo že tretjič zavrnjen.

Vmes pa je bil zavrnjen tudi predlog vlade, tudi predlog koalicije, in nenavadno je, da vladajoča stranka in ostale v koaliciji pravijo, da so poskušale odpraviti neustavnost, zanimivo je, da kar s tremi različnimi predlogi. Torej, če jasno in glasno sledimo odločbi Ustavnega sodišča, potem ne moremo podati treh različnih predlogov, najprej da se financira obvezni program 100 % pa razširjeni 85, potem celo 100% in 0 %, na koncu 100 % in 65 %, in danes tukaj za tem govorniškim odrom vsi trdite, da ste poskušali oziroma, da ste vsaj v vladajoči stranki SMC sledili odločbi Ustavnega sodišča. Torej, trije različni predlogi za tako jasno odločbo Ustavnega sodišča definitivno ne morejo biti, kar odpravlja protiustavnost.

Govoriti, da s tem, da ko se bo javnoveljavni program na katerikoli šoli, financiral 100 %, da bo s tem zasebno prihajalo v javno, torej poseganje zasebnega v javno, je, po domače povedano, »larifari« oziroma zavajanje volivcev. Namreč že zdaj v zakonu o financiranju vzgoje in izobraževanja piše, da se javnoveljavni program v šolah, ki izvajajo ta program, financira 85 %. Torej, ali sedaj ni tega prehoda?

Drugo izmed zavajanj je, češ da zaradi tega, ker bi financirali zasebne šole, da financiramo elito in da različne raziskave kažejo, da je pismenost pri tistih, ki so bolj izobraženi oziroma socialno situirani, boljša kot pri tistih, ki niso. To nima nobene veze z zasebnimi šolami. To ima vezo samo z izobraževalnim sistemom. Bolje bi bilo, da bi potem tisti, ki to trdi, pokazal statistike, ali je res, da je na zasebnih šolah torej boljša pismenost kot v javnih šolah. Mi imamo mrežo javnih šol, ki je dobra in je tudi zaščitena v zakonu o financiranju vzgoje in izobraževanja, namreč zasebna šola ne more nastati tam, kjer je ogrožena javna šola, zato tudi zasebnih šol nimamo v manjših krajih.

Zdaj, kaj vam reči, vladajoči koaliciji. Nekaterih od vas oziroma večine tukaj na sredini v naslednjem mandatu ne bo in te odgovornosti ne boste prevzeli. Prevzemali jo bodo verjetno drugi in žalostno je, da tako, kot sta povedala bivši predsednik Ustavnega sodišča gospod Mozetič in sedanja predsednica Ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, da zakonodajalec ni sposoben rešiti zadeve v štirih letih in da bo verjetno v prihodnosti, po mojem kar kmalu, odločilo Ustavno sodišče.

Na čakanju ste pustili nekaj otrok, ne nekaj, torej tisoč 200, za 350 tisoč evrov letno. To je denar, ki vam ga je težko dati za otroke oziroma za šolanje otrok, ni pa problema ustanavljati novih uradov, kjer se namenja nov denar, ni vam problem vlagati zakonov, ki bodo za naprej določali nova sredstva, ko vas več sploh ne bo v parlamentu ali v vladi, torej to za vas ni problem. Je pa problem torej šolanje otrok.

S tem zavajate ljudi, češ da se bodo financirali v zasebnih šolah tudi tisti predmeti, ki so za zasebne šole posebni, recimo vera in etika, kar, seveda, ne drži. Ustavno sodišče je torej odločno povedalo, da je potrebno financirati javnoveljavne programe 100 %, ne glede na to, kdo je ustanovitelj in to v Slovenski demokratski stranki še vedno zagovarjamo in bomo in verjamem, da bo Ustavno sodišče tudi tako v nadaljevanju presodilo. Hvala.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.