Informacije iz Kluba koroških Slovencev: V toplejše marčne dni

  • Napisal  Janez Stergar
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ljubljana Ljubljana Urban Cerjak

Naj po enajstih dneh vstopimo z nekoliko »toplejšimi« podatki o zbiranju podpisov za evropsko državljansko pobudo za izboljšanje pravnega položaja jezikovnih in narodnih manjšinam »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi«. V Sloveniji je od 254 podpisnikov to število naraslo na 584 ali še vedno le 9,73 % po razdelilniku določenih 6.000 podpisov, ki bi jih bilo do 3. aprila potrebno zbrati za uspeh državljanske pobude.

Pred dnevi je celovška ORF sporočila, da je v Evropi pobudo podprlo že okrog 700.000 ljudi in da so predvideno število že presegli v Romuniji, na Madžarskem in na Slovaškem. Po podatkih na www.minority-safepack.eu dobro kaže zbiralcem elektronsko podanih podpisov tudi v Latviji, Španiji in na Danskem, po podatkih FUENS (stik: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. )pa tudi v Estoniji, kjer zbirajo podpise na papirnih formularjih. Med skoraj 420.000 do sinoči po e-prijavi zbranimi podpisi je bilo 4.132 avstrijskih državljanov (31 % od predvidenih), 4.874 italijanskih (8,9 %), 759 hrvaških (9,2 % predvidenih) itd.

Tajnik Narodnega sveta koroških Slovencev Marko Oraže nam je posredoval poenostavljen formular za zbiranje podpisov podpornikov med državljani Republike Slovenije, starimi vsaj 18 let. Komur vnašanje podpore na uradno spletno stran državljanske pobude res predstavlja prevelik problem, si lahko iztisne priloženi “MSPI Formular_SLO.pdf” in ga izpolnjega ter podpisanega od čimveč državljanov RS čimprej pošlje po pošti na naš naslov: Klub koroških Slovencev v Ljubljani, Erjavčeva 26, p.p. 1723, 1101 Ljubljana. Poskrbeli bomo za vnos podatkov v spletni portal in tudi na ta način preprečili sramoto, da imamo v Sloveniji polna usta besed o solidarnosti z manjšinami, ne zmoremo pa zbrati minimalnega števila podpisnikov evropske državljanske pobude.

Pripadniki slovenske manjšine v Avstriji ter v Italiji bodo to nedeljo soočeni s težko preizkušnjo, kako na volitvah vsaj ohraniti svojo dosedanjo zastopanost v predstavniških telesih. Ker slovenska skupnost v Italiji tudi po novi volilni zakonodaji nima zagotovljenega poslanskega sedeža v nobenem od dveh domov rimskega parlamenta, prognoze kažejo, da ima od šestih slovenskih kandidatov možnosti za izvolitev le Tatjana Rojc, a je njen sedež v senatu odvisen predvsem od uspeha Demokratske stranke.

V nedeljo zvečer bomo izvedeli, če bo v 36-članski koroški deželni zbor tudi tokrat izvoljen kak slovensko govoreči kandidat ali kandidatka; v celovških »Novicah« ste lahko prebrali odgovore petih iz prav toliko različnih strank oziroma volilnih skupnosti. To so Ana Blatnik (SPÖ), Štefan Merkač (Zeleni), Gabriel Hribar (NEOS/MJK), Lojze Dolinar (Team Kärnten) in Mirko Messner (KPA). Ljubljanski »kibici z domačega kavča« lahko volivcem le voščimo trezno presojo, ki bo omogočila vsaj toliko kot doslej prijazno koalicijo v koroški deželni vladi.

Iz naše prejšnje e-okrožnice naj na kratko povzamemo, da vas tudi letos vabimo na skupni obisk koncerta "Koroška poje" v nedeljo, 11.3.2018 ob 14.30 v celovškem Domu glasbe. Še pred koncertom nas bo (tudi člane partnerskega mariborskega Kluba koroških Slovencev) okoli poldneva na avtobusnem parkirišču v Gospe sveti pričaka arhitekt in slikar mag. Karl Vouk ter nas popeljal po svojem novem križevem potu. - Odhod našega avtobusa bo ob 9.30 s parkirišča pred trgovino Mercator na ljubljanskem Rakovniku, nato pa ob 9.45 s parkirišča v Tivoliju. - Prijave za izlet sprejema ga. Jožica Jereb na telefonu 031-603294 ali na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Ker sta v avtobusu zasedeni že dve tretjini sedežev, naj interesenti s prijavo res pohitijo!

V izboru čezmejnih prireditev naj najprej opozorimo, da bo že drevi, v petek, 2.3.2018 ob 18.00 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprtje razstave »Znanje brez meja«. Razstavo bo odprla državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo mag. Damjana Pečnik. Za glasbeni dodatek bo poskrbel raperski duet Murat & Jose. Razstava, ki bo odprta vse do 3.12.2018, predstavlja izbor štirinajstih uspešnih inovatorjev in znanstvenikov s področij znanosti in tehnike, ki so iz različnih razlogov odšli v širni svet ali jih je pot zanesla k nam. Spoznali boste mdr. koroško naravovarstvenico dr. Angelo Piskernik, koroškega fizika z umetniško dušo prof.dr. Jožefa Stefana, Nobelovega nagrajenca prof.dr. Friderika Pregla, prvega vesoljskega arhitekta ing. Hermana Potočnika Noordunga in druge.

Prav tako že drevi, v petek, 2.3.2018 ob 19.00 bo v Domu prosvete Sodalitas v Tinjah v okviru ekumenskih svetopisemskih pogovorov s temo "Predrzni Simon" nastopil Igor Vukan, sedanji evangeličanski župnik v Velikovcu. Globalna tema je tudi »čezmejna«, saj g. Vukan prihaja iz slovenskega Pomurja.

V petek, 2.3.2018 ob 19.00 bo v farovžu v Šentjakobu v Rožu s predstavo znanega slovenskega literata Milana Jesiha "Govedina legendarno" premierno nastopil Teatr Zora, mladinska gledališka skupina domačega slovenskega prosvetnega društva Rož; režija Marjan Štikar. - Nadaljnje predstave bodo še 3., 9., 10. in 11. marca (rezervacije vstopnic: 0680-1332112).

V petek, 2.3.2018 ob 20.00 bo v Kulturnem domu v Pliberku koncert, na katerem bodo nastopili: Big Band RTV Slovenija, instrumentalno-vokalna zasedba Amala pod vodstvom Imerja Traje Brizanija, romski saksofonist Ferus Mustafov in pevka Mateja Zwitter-Mackenzie.

V soboto, 3.3.2018 ob 11.00 bo v Muzeju moderne umetnosti Koroške v Celovcu spet potekalo slovensko vodenje po razstavi »V mesto«. Tokrat bo razstavljene umetnine predstavila Mirjam Lampichler. - Naslednji termin za enourno slovensko vodenje bo v soboto 19.4.2018 ob 18.00.

V soboto, 3.3.2018 ob 11.00 bo v Cup of cultures na Dunaju (Gusshausstrasse 14/3, 1040 Wien) v gledališkem abonmaju »Sidek« gostovalo lutkovno gledališče Fru Fru iz Ljubljane, in sicer s predstavo "Opičja uganka ali mamica, kje si?".

V soboto, 3.3.2018 ob 18.00 bodo ljubljanski gostje z isto predstavo nastopili še v k&k središču v Šentjanžu v Rožu, in sicer v okviru otroškega gledališkega abonmaja »Kakajček«.

V soboto, 3.3.2018 ob 19.30 bo pri Borovcu (Hotel Mittagskogel) v Ledincah literarno branje pod naslovom »Literatura ob pol osmih«. Iz svojih del bosta brala Florjan Lipuš in Gustav Januš, Tim Wüster pa iz del svojega očeta Jokija Wüstra. Glasbeni okvir: Gabriel Lipuš (tenor) in Janez Gregorič (kitara), pozdrav pa Anica Lesjak-Ressmann, predsednica SKD Jepa-Baško jezero (ki je desetletja dolgo povezano z našim ljubljanskim klubom).

V soboto, 3.3.2018 ob 19.30 bodo v gostilni Kovač na Obirskem na koncertu "Od Pliberka do Traberka" nastopili: domači MoPZ Valentin Polanšek, Vokalni kvintet Ajda s Prevalj (s citrarko Tino Kseneman), Mala ženska pevska skupina Modrin s Holmca, MoPZ Šentanelski pavri, Kulturno pevsko društvo Sv. Jakob iz Mežice, MoPZ Vres s Prevalj.

V soboto, 3.3.2018 ob 20.00 bosta v samostanu v Milštatu v sklopu mednarodnega festivala sodobne plesne umetnosti "Light on - Light off“ s predstavo "Friday at Eight" gostovala Jurij Konjar in Andreja Rauch iz Slovenije.

Iz naše prejšnje e-okrožnice ponovimo, da bodo v nedeljo, 4.3.2018 ob 9.00 od Polanca na Čemernici (Hodnina) nad Šentjakobom v Rožu krenili udeleženci 40. zimskega pohoda „Arihova peč“; jubilejni pohod, ki močno spominja na zasneženo zimo 1944/45, je tokrat posvečen tudi 70. obletnici delovanja Zveze koroških partizanov.

V nedeljo, 4.3.2018 ob 11.00 se bo v okviru evropskega leta kulturne dediščine v Narodni galeriji v Ljubljani pričel Avstrijski dan, ki bo vključeval koncert klasične glasbe, dunajski valček, učenje nemškega jezika in vodenje po avstrijskih sledeh v galeriji; vse to brezplačno. Podroben in zelo pester program dneva (za vse starostne skupine) si lahko odprete na http://www.ng-slo.si/si/dogodki-in-obvestila/avstrijski-dan-v-narodni-galeriji?id=4463. Ob 12.00 bosta obiskovalce pozdravila avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka in vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Zoran Stančič.

V nedeljo, 4.3.2018 ob 18.00 bo molitveni shod za duhovne poklice v kapeli Doma v Tinjah; mašuje: rektor Jože Kopeinig; pri sveti maši in na kratkem koncertu po njej poje zbor duhovnikov iz Slovenije „Oremus“.

V ponedeljek, 5.3.2018 ob 19.00 bo dvorani Foruma Zarja na Glavnem trgu v Železni Kapli slovenjegraški zgodovinar dr. Marjan Linasi predstavil svojo knjigo „Koroške vojne zgodbe - nekaj utrinkov iz let 1938-1945" in spregovoril posebej o koroškem gestapovcu Johannu Sellaku in partizanski aktivistki Amaliji Oraže – Tatjani, ki sta oba posebej povezana z kapelškim področjem. Večer moderira: dr. Avguštin Brumnik.

V torek, 6.3.2018 ob 11.00 bosta v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani (Stritarjeva ul. 7) avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan mag. Ivan Olip devetim nevladnim organizacijam in društvom iz Slovenije in z Reke podarila vrednostne bone za knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov. Prireditev bodo popestrili učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja in glasbeniki iz Mežice. Prijave udeležbe na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

V torek, 6.3.2018 od 16.00 do 17.30 se bo na Jezikovnem inštitutu »Slowenisch in Graz« (Brockmanngasse 7, 8010 Graz/Gradec) pričel niz otroških delavnic v slovenskem jeziku pod vodstvom Julije Henkel (za otroke v starosti 2 do 6 let). Naslednji termini bodo še 13.3., 20.3., 3.4., 10.4., 17.4., 24.4., 8.5., 15.5., 22.5., 29.5., 5.6., 12.6., 19.6. in 26.6.2018. Otroci se bodo spoznavali, plesali, se igrali, rajali, se pogovarjali, brali pravljice, ustvarjali, gradili nova prijateljstva ... Več informacij do 4.3.2018 na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po tel. 0699-11 59 10 14; kontaktna oseba: Susanne Weitlaner.

V torek, 6.3.2018 ob 18:00 bo v Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice (sejna soba II) predavanje dr. Helene Jaklitsch o slovenskih beguncih v Avstriji po letu 1945. Ob 19:00 bo nato v avli I. župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič odprl razstavo arhivskih fotografij o povojnem begunstvu. Razstava bo v Dolenjskih Toplicah gostovala do 5.4.2018. Na ogled bo vsak delavnik med 8. in 20. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 8. in 12. uro.

V torek, 6.3.2018 ob 20.30 bodo v slovenskem Kulturnem domu v Gorici (Ul. I. Brass 20) v okviru abonmaja »Komigo 2018« v produkciji GOML, Valič teatra in SiTi Teatra BTC gostovali s predstavo »Boksarsko srce« v režiji Sama M. Strelca; igrata Iztok Valič in Domen Valič.

Ponovimo še, da se bliža sobota, 10.3.2018 ob 19.00, ko v dvorani Karantanija v ljubljanskem Hotelu Lev prireja naš partnerski Klub Korošcev · Ljubljana svoj tradicionalni že 25. Koroški večer s plesom. Vstopnina 45 evrov vključuje tudi bogato koroško večerjo. Od 8. marca boste lahko vstopnice rezervirali po telefonu 040 129 091.

Ne nazadnje lahko čestitamo našemu partnerskemu Društvu slovensko-avstrijskega prijateljstva · Ljubljana, ki je preteklo sredo svojo 25-letnico delovanja obeležilo s slavnostnim občnim zborom in izdajo jubilejnega zbornika v uredništvu sedanjega predsednika DSAP prof. Lovra Sodje.

Čestitamo in zahvalimo se lahko tudi Janezu Medvešku, ki je v tem tednu na precej več kot tisoč e-naslovov razposlal že svojo tristoto foto zgodbo z »idejami za potepe«. Malo manj kot 30 je bilo teh foto zgodb iz Dolomitov, Karnijskih Alp, slovenskega zamejstva in Hrvaškega Zagorja, ostale pa »po naši zali Domovini«.

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

nazaj na vrh