Z avtomobilom poskušal zapeljati v francoske vojake! Nov poskus napada islamskega skrajneža?

Na jugovzhodu Francije je danes neznanec poskušal zapeljati v skupino vojakov. Foto: Twitter Na jugovzhodu Francije je danes neznanec poskušal zapeljati v skupino vojakov. Foto: Twitter

Na jugovzhodu Francije je danes neznanec poskušal zapeljati v skupino vojakov, ki so bili na jutranjem teku v bližini vojašnice v kraju Varces-Allieres-et-Risset blizu Grenobla. Pri tem ni bil nihče poškodovan, je sporočil varnostni vir.

Po poskusu napada je voznik ozmerjal še eno skupino vojakov, nato pa zbežal. Policisti ga še lovijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil teden dni po terorističnem napadu na jugozahodu Francije, v katerem je 25-letnik ubil štiri ljudi, med njimi policista, ki se je ponudil za talca namesto zajete ženske.

Spomnimo. V Franciji so včeraj z državno slovesnostjo počastili policista Arnauda Beltrama, ki je prejšnji teden umrl po terorističnem napadu na jugu Francije, potem ko je zamenjal talko. Predsednik Emmanuel Macron ga je označil za heroja in "utelešenje francoskega duha odpora", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policist Beltrame je bil smrtno ranjen v trgovini v Trebesu na jugu Francije, ki jo je z več talci zajel teroristični napadalec Radouane Lakdim. Teroristu se je ponudil v zameno za talko; ta je to sprejel, a je nato Beltrama med posredovanjem protiteroristične policije večkrat zabodel in ustrelil. Terorist je bil nato ubit, Beltrama pa so prepeljali v bolnišnico, vendar so bile rane prehude.

Napadalec je sicer že pred tem v pohodu po mestih Carcassonne in Trebes ustrelil in ubil še tri ljudi, dva pa huje ranil. Med njimi tudi enega policista.

Zaradi poguma so 44-letnega policista Beltrama takoj označili za heroja celotne Francije. Posthumno so ga tudi povišali v polkovnika iz podpolkovnika. Danes so njegovo žrtev najprej počastili z minuto molka na vseh žandarmerijah, nato pa so se od njega poslovili tudi z državno slovesnostjo.

Sprevod z njegovo krsto se je v Parizu začel pred Panteonom in nato počasi potekal proti trgu Les Invalides na zahodu prestolnice, kjer je tudi stara vojaška bolnišnica in kjer je pokopan tudi Napoleon.

Beltrame "se ni le žrtvoval, temveč je odločitev sprejel, ker je bil zvest samemu sebi, ker je bil zvest svojim vrednotam, ker je bil zvest vsemu, kar je bil in kar je želel postati", je v govoru dejal Macron.

"Kljub žalosti, občutku nepravičnosti, plamen, ki ga je prižgal v nas, ni ugasnil," je še dejal. "Medtem ko je ime njegovega morilca že pozabljeno, je postalo ime Arnaud Beltrame simbol francoskega junaštva, ki poseduje duh upora, ta pa je največja potrditev tega, kar smo."

Za Beltramom je bila bleščeča policijska kariera. Med drugim je bil tudi na misiji v Iraku in bil vodja varnosti v Elizejski palači. Nato pa je zaprosil za premestitev na jug Francije, da bi bil bližje svoji ženi, s katero sta se nameravala junija poročiti tudi cerkveno, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.