Velika Britanija: ekstremistični islam pod krinko dobrodelnih organizacij

Kakšen bo rezultat izrabe instituta dobrodelnosti za namene širjenja ekstremističnega islama? Kakšen bo rezultat izrabe instituta dobrodelnosti za namene širjenja ekstremističnega islama? Vir: Twitter

Vsako leto je islamskim dobrodelnim organizacijam z ekstremističnimi težnjami predanih okoli šest milijonov funtov davkoplačevalskega denarja. V nekaterih primerih imajo te organizacije za edini cilj škoditi naši družbi, je ugotovljeno v poročilu društva Henry Jackson, ki obtožuje nekatere skupine, ki živijo od davkoplačevalskega denarja, da podpirajo širjenje škodljivih ekstremističnih pogledov, ki sicer niso nelegalni, tako da priskrbijo platforme in podporo mreži ekstremistov, ki delujejo v Veliki Britaniji.


Dokument, naslovljen Volkovi v ovčji koži: Kako islamisti izkoriščajo dobrodelni sektor Velike Britanije, pravi da je omenjenih 6 milijonov funtov najverjetneje samo vrh ledene gore.
Avtor je preučil 30 dobrodelnih organizacij in izpostavil več primerov, vključno fundacijo Mednarodna islamska raziskovalna fundacija (IRFI), ki jo vodi Zakir Naik, sovražni islamistični pridigar, ki mu je britanska premierka Theresa May prepovedala vstop v Veliko Britanijo v času.


Naslednja, tako imenovana Pomoč gospodinjstvom pod velikim stresom (HHUGS), naj bi bila "institucionalno problematična dobrodelna organizacija, v katero so na vseh ravneh vključeni skrajneži. Registrirana je bila leta 2006 z namenom »omilitve finančne in čustvene stiske muslimanskih zapornikov / nekdanjih pripornikov in njihovih družin.« Organizacija organizira dobrodelne dogodke samo za moške, in na enega od dogodkov so leta 2013 za govornika povabili Ahmada Jibrila, ameriškega pridigarja, ki je domnevno navdihnil enega od teroristov v Londonu.

Poročilo navaja, da so v dobrodelnem sektorju aktivne vse mogoče islamske organizacije, vključno z Muslimansko bratovščino, ki je povezana z Muslimanskim svetom Britanije (MCB), največjo britansko islamsko organizacijo, ki je tudi registrirana kot dobrodelna.

Poročilo je komentirala Emma Webb, raziskovalka v Centru za odziv na radikalizacijo in terorizem pri društvu Henry Jackson, ki pravi: »V času sporov glede velikosti in sposobnosti britanskih oboroženih sil in pritiska, ki so ga deležne javne službe, je grozljivo, da se milijone funtov davkoplačevalskega denarja kar tako predaja ekstremistom, katerih edini cilj je škodovati naši družbi. Številka 6 milijonov funtov je minimalna, dokazi so, da je to le vrh ledene gore. Poročilo prikazuje, kako te dobrodelne ustanove delujejo kot kartel, pri čemer ekstremistični govorci sodelujejo v več organizacijah in se predstavljajo kot glas »pravega« islama in izrivajo zmerne glasove. Dobrodelne organizacije jim dajejo platformo, razširjajo njihovo literaturo in jim dajejo verodostojnost in dostop.

»Dobrodelni status ni pravica, to je privilegij. Javnost pravilno pričakuje, da bi morale dobrodelne organizacije delovati za družbo, ne pa proti njej. Zato je treba ukrepati in ustaviti to mreži islamskih ekstremistov, da ne bodo več uporabljali dobrodelnosti in davkoplačevalskega denarja za širjenje razdiralnih, neliberalnih in nestrpnih pogledov v naši lastni skupnosti,« še pravi Emma Webb.

nazaj na vrh