Strokovnjak za Afriko: Mednarodna pomoč dejansko pospešila migrantsko krizo Izpostavljeno

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Stephan Smith, strokovnjak za Afriko, opozarja, da se hitro bliža nova migrantska kriza, ker število prebivalcev Afrike zelo hitro narašča ter ker, zahvaljujoč izobrazbi in mednarodni pomoči, Afričani želijo priti v Evropo.


Smith, avtor knjige La ruée vers l'Europe (Pobeg v Evropo), izpostavlja, da demografske spremembe v Afriki napovedujejo nove migracije. Ker se število ljudi nenehno povečuje, čemur pa ne sledi rast afriških gospodarstev, bo privedlo do tega, da bodo Afričani želeli migrirati v Evropo.


V nasprotju s običajnimi predstavami Evropejcev o revnih afriških migrantih, so le-ti v resnici pripadniki srednjega razreda. Slednji so izobraženi, imajo predstavo o življenju v Evropi, uporabljajo Facebook in imajo potreben denar za plačilo tihotapcem.


Pri tem tudi opozarja, da ima mednarodna pomoč afriških državam dejansko negativen vpliv. Pomoč ni pripomogla k razvoju afriških gospodarstev, ampak je (potencialnim) migrantom ustvarila vtis o bogatem Zahodu, kjer lahko vsi brezplačno živijo.

nazaj na vrh