Sedaj tudi v Evropi: Muslimanski migranti grozijo s sekanjem glav krščanskim migrantom in tistim, spreobrnjenim v krščanstvo

  • Napisal  N.Ž./Nova24TV.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Urban Cerjak/Demokracija

Medtem ko sirski in drugi migranti z Bližnjega Vzhoda v Evropi iščejo azil, ti s seboj prinašajo verske napetosti in preganjanja. Konkretneje, muslimanski migranti pogosto preganjajo krščanske migrante ali migrante, ki so se spreobrnili v krščanstvo.

Nevladna organizacija Open Doors Deutschland je dokumentirala kar 743 napadov na kristjane v Nemčiji leta 2016, lani pa jih je nemška policija dokumentirala še dodatnih 100. Podobna oblika nasilja pesti tudi krščanske migrante na Švedskem, a skandinavska država ne želi pričeti z uradnim preiskovanjem zločinov.

“Pobegnil sem pred vojno, da se izognem takšnim stvarem,” je leta 2015 policiji povedal krščanski migrant iz Sirije, ki ga prijatelji poznajo pod imenom Amir. 26-letni džihadist in sirski migrant sta Amirju grozila, da mu bosta prerezala vrat in celo škodila njegovim družinskim članom, ki so ostali v Siriji. Moški, ki mu je grozil, je obsojen na pogojno kazen in oglobljen v znesku 900 ameriških dolarjev.

 

Na Švedskem več primerov preganjanja kristjanov
Anketa, ki jo je objavila organizacija Open Doors Sweden, je razkrila, da primer Amirja nikakor ni osamljen. 123 krščanskih prosilcev za azil je namreč poročalo o versko motiviranem preganjanju in 512 ločenih incidentih. Krščanski migranti so poročali o 65 primerih nasilnih napadov, 55 primerih smrtnih groženj, 7 primerih spolnih napadov ter o socialni izključenosti, žalitvah, preziru in grožnjah. Več kot polovica (53 odstotkov) je povedala, da je bila nasilno napadena vsaj enkrat, skoraj polovica (45 odstotkov) pa je poročala o vsaj eni smrtni grožnji.

Več kot tri četrtine tistih, ki so bili deležni takšnih groženj, so bili spreobrnjenci v krščanstvo, skoraj vsi storilci pa muslimani. Ostali migranti so izvedli več kot štiri od petih napadov (81 odstotkov), torej 415 od 512. Pri tem je potrebno pripomniti, da med žrtvami najbolj priljubljeno rešitev predstavlja ločeno stanovanje za krščanske in muslimanske priseljence.

 

Grožnje zaradi nošnje križa in naglavne rute
“Enkrat so moji hčerki dejali, da ne bo smela jesti v kantini, če ne bo medtem nosila naglavne rute, prav tako pa so ji zagrozili, da bo ostala brez glave,” je povedala ena od udeleženih v raziskavi Open Doors. “Ob neki priložnosti so mojemu sinu zagrozili, da na vidnem mestu ne sme nositi križa, če želi ostati v enem kosu,” je še povedala. Sodelujoči v anketi so izdali, da so bili nasilneži celo najeti s strani azilnih domov, pri čemer so dodali, da jih muslimansko osebje ni obravnavalo enakovredno kot druge, ti pa naj bi prav tako širili laži in jih izključevali.

nazaj na vrh